Flytt av likvider mellan investerinssparkonton hos olika aktörer
Sök:

Flytt av likvider mellan investerinssparkonton hos olika aktörer

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Flytt av likvider mellan investerinssparkonton hos olika aktörer

Hej,

Någon som vet hur man går tillväga för att flytta likvider mellan investeringssparkonton hos olika aktörer utan att påverka schablonbeloppet som ligger till grund för beskattningen? Det ska gå har jag blivit informerad om, men inte hur man går tillväga.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beror litegrann på vilken bank du ska flytta till, men flyttas allt till Avanza (tex) är det bara att fylla i ett elektroniskt formulär på hemsidan.

Är dock osäker på vad som gäller med aktieinnehav. Själv ska jag flytta över från en storbank, där jag äger några enstaka aktier i industrivärden. Vågar man köpa aktier i industrivärden även via isk-kontot i Avanza? Är det tillåtet att äga samma aktie i flera olika isk:n? Gäller samma sak i kapitalförsäkringar – får jag äga aktier tex i industrivärden via ett isk i avanza och samtidigt inneha aktier i industrivärden via Nordnets kapitalförsäkring? Kan jag inneha industivä4den i flera kapitalförsäkringar?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför skulle du inte få äga samma värdepapper på olika konton?

  Något du däremot bör se upp med är att det är förbjudet att handla med sig själv över börsen.

  Det skulle faktiskt kunna ske av misstag om du har olika strategier på olika ISK. Om du får säljsignal på ett värdepapper i en strategi, och köpsignal på samma värdepapper i en annan strategi finns risken att du handlar med dig själv utan att ens tänka på det.

  Sett utifrån kan det tolkas som marknadsmanipulation.

  Detta ses inte med blida ögon av myndigheterna, som inte drar sig för att drämma till småsparare med slägga om de inte kan hela regelverket. Bryskt ingripande av våldsmonopolet, topsning, en runda genom rättsväsendet och kraftiga böter väntar runt hörnet.

  ”Spararen Ulf, 71 år, i Göteborg blev plötsligt en dag hemsökt av Ekobrottsmyndighetens (EBM) utredare från Stockholm. Han blev intensivt förhörd en hel dag och fick göra DNA-prov. Orsak; han hade handlat sin småbolagsaktie med sig själv. Värde 10 000 kr. Nu vill han varna andra.”
  Källa: https://blogg.avanza.se/hemberg/2015/09/22/kop-inte-av-dig-sjalv/

  En annan person, med kanske lite mer ont uppsåt, tjänade 12.000 kr genom att handla med sig själv och fick 400.000 kr i böter för detta.
  Källa: https://www.di.se/nyheter/fler-aktiefuskare-kommer-fa-betala-boter/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Viktigast för att inte påverka schablonbeloppet allt för negativt är tajmingen!

Schablonskatten betalas nämligen över en fjärde del av kapitalet som finns på konton vid varje kvartalsskift (1/1, 1/4, 1/7 och 1/10 alltså) + för VARJE insättning på ISK-kontot. Uttag beskattas inte. Byter man vid fel tidpunkt så kommer du betala 2 gånger.. en gång som saldo på den 1/7 och sedan samma belopp som insättning som del av flytten senare.

Det gäller alltså att sälja av och överföra till ett bankkonto strax innan den 1 juli och sedan investera igen EFTER den dagen. Du kommer stå utanför marknaden en kort period men det skulle ske oavsett du använder flyttservice eller inte. Om du vill göra det nu är det faktiskt lite bråttom. Nästa kvartalsskift närmar sig snabbt.

Själv skulle jag inte använda mig av en flyttservice av precis den anledningen att man inte kan styra flyttdatum vilket ledar till att risken för onödig dubbelbeskattning på hela ditt kapital blir ganska så stor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Överföringar mellan dina egna ISK-konton är skattefria, både när du överför värdepapper och pengar. Detta gäller dessutom både inom den egna banken, till exempel om du har flera investeringssparkonton på samma bank, eller om du överför mellan olika banker.”
  Källa: https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

  På vilket sätt skulle man stå utanför marknaden om man använder flyttservice? Det är väl snarast tvärt om, att man är inlåst i marknaden de dagar som flytten sker.

  Om jag inte är helt fel ute handlar flyttservice om en omregistrering av värdepappret till en annan mäklare, inte om en försäljning med en förhoppning om att någon vill vara så hemskt snäll och sälja ett likadant värdepapper så att mottagarsidan kan köpa det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-23 klockan 14:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.