Flytt av tjänstepension - tid ute ur marknaden
Sök:

Flytt av tjänstepension – tid ute ur marknaden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Flytt av tjänstepension – tid ute ur marknaden

Hej!

 

Jag har idag ett fribrev hos LF (fondförsäkring) som jag funderar på att flytta till Avanza. LF tar en andel av beloppet varje månad i avgift utöver fondernas förvaltningsavgifter för ingenting och detta kostar just nu > 7000 kr/år.

 

Försäkringen är idag 100% investerad i aktiefonder och såvitt jag förstår kommer LF att sälja alla andelar innan flytt, dvs man kan inte flytta andelar utan bara pengar. Den enda uppgift på hur lång tid det tar att flytta tjänstepension jag hittat är ”1-3 månader” och detta faktum får mig att fundera på marknadsrisken jag skulle ta vid en flytt. Att går ur marknaden vid en tidpunkt man inte har närmare kontroll över än ”1-3 månader” för att sedan ligga likvid en okänt lång tid och köpa in sig igen vid en tidpunkt man inte heller har kontroll över känns ju lite otäckt. Mardrömsscenariot är förstås att försäljning sker efter en rejäl sättning och på grund av tid för flytt ligger man ofrivilligt likvid under kanske en månad för att sedan köpa in sig igen på en eventuellt helt annan nivå. Ett sådant scenario skulle kunna kosta väldigt mycket mer än vad framtida lägre avgifter skulle kompensera för (jag är 49 år gammal).

 

Undrar om det är någon som har en uppfattning om hur länge pengarna kan förväntas vara ute ur marknaden när man begär flytt av tjänstepension samt hur ni tycker att man ska förbereda sig, till exempel skulle jag ju kunna flytta pengarna från aktier till räntor innan jag begär flytt för att på så sätt i alla fall ha kontroll över exit-tidpunkt. Det medför ju också en risk men man vet då att man inte ofrivilligt säljer veckan efter ett 30%-ras i alla fall…

 

Tacksam för input!

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mikael,

Tyvärr så är systemet så just nu att det kan ta otroligt lång tid för en flytt av tjänstepension, min tog över ett år.. Däremot så va pengarna fortfarande investerade under större delen av denna tiden men hade ingen aning när väl flytten skulle ske under detta året.

Man håller just nu på att göra om flytträtten av tjänstepension, där tid och kostnad ska för flytten ska regleras så att det går snabbare och inte kostar så mycket.
Du kan läsa mer om det här!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-03 klockan 16:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.