Flytt av tjänstepension till Avanza
Sök:

Flytt av tjänstepension till Avanza

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

Den här artikeln publicerades 2017-07-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytt av tjänstepension till Avanza

Jag har idag en intjänad tjänstepension från en tidigare anställning. Runt 100k. Det betalas alltså inte in något till den i dagsläget, och jag tar heller inte ut något från den. Med andra ord så ligger den bara där. Och för det så tar nuvarande förvaltare ut både en fast avgift (240kr) och en kapitalavgift (enligt dem, 0.5%, enligt minpension.se 1.5%). På frågan om vilket mervärde denna avgift ger svarade det att den går till att täcka kostnader för personal och hyra hos dem.

Jag har 35 år kvar till pension (minst), och tänker att dessa avgifter kommer äta upp en hel del.

Finns det någon nackdel med att flytta dem till Avanzas lösning för tjänstepension med 0kr i avgifter? Eller har de några dolda avgifter eller något man missar?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För att komplettera Johns svar – du kan ge Avanza / Nordnet en informationsfullmakt och be dem kolla upp allting och komma med ett förslag till dig. Det här har tidigare inte kostat något och jag tror inte att det gör det idag heller. Jag har min ena pension hos Avanza och är supernöjd med det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan! Vet inte om det går att komplettera här eller om jag måste skriva ett helt nya inlägg men min fråga handlar om detta ämne. Bedömer du fortfarande att det är bra att flytta pensionen till mitt Avanzakonto och hur går detta till utan att bli lurad? Är 30 år och jobbar statligt, har så även gjort de senaste 5 åren. Jag har nu blivit mån om att ta detta mer seriöst gällande pensionen och behöver råd över vad jag ska göra för jag har som sagt dålig koll på detta men vet att folk på jobbet säger att statlig pension är ganska okej. Jag har ju dock en aning om att man kan göra det bättre genom exempelvis en flytt, men rätta mig gärna om jag har fel.

  Med vänlig hälsning,
  Emil

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Löfgren

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bra att du uppmärksammar din tjänstepension där avgifter allvarligt gröper ut kapitalet på sikt.

Såvitt jag vet har inte Avanza några dolda avgifter.

Men nya fasta avgifter kanske kommer att komma i och med den nya lagen om provisionsförbud för finansiella institut som träder i kraft från och med januari nästa år. Enligt en del analytiker / bedömare kommer Nordnet, Avanza inte kunna ta provision på fonderna fr om januari 2018 som de har gjort hittills och då måste de försöka ta betalt av kunderna på ett annat sätt. T ex genom fasta kontoavgifter osv.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-24 klockan 12:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.