Flytt/byte av ISK – nybörjare, kompletterande fråga
Sök:

Flytt/byte av ISK – nybörjare, kompletterande fråga

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gunilla

ställde för sedan frågan: Flytt/byte av ISK – nybörjare, kompletterande fråga

Hejställde en fråga förra vecka om att flytta mitt ISK från SHB till Avanza och baserat på svaren och idogt läsande beslutade jag att avsluta mitt fondspar och har nu fått in mitt kapital på mitt ISK på Handelsbanken och begärt flytt till Avanza – vilket tar mellan 1-3 veckor.. är det ok att pengarna bara ”ligger” på ISK där under tiden.. gjorde jag fel?Fonderna på SHB kunde jag inte flytta med då det var en av deras egna, dyra och sälja var som jag förstod det ända alternativet, stör mig dock på att pengarna ska ”skvalpa” så länge och blir väl beskattade?Vill ju gärna komma igång med fondportföljer i Avanza😉

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Gunilla!

Kul att du har tagit steget att göra slut med banken! :D

Om du har tillgång till LF Global Indexnära eller någon annan global indexfond så bör du kunna köpa i den och sedan flytta över det. Eftersom Avanza har tillgång till den fonden också så bör det gå, är lite osäker men du kan lätt fråga Avanza om detta fungerar, så slipper du ligga utanför marknaden!

Välkommen in i Avanzavärmen!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Gunilla!

Jag är nybörjare och i en liknande sits fast med en annan storbank.

Vad hade nackdelen varit att ta ut pengarna från ISK för att sedan flytta över dem till ett nytt ISK hos Avanza? Dubbel beskattning?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Exakt som du säger så är det dubbelbeskattning som händer om man skulle göra på det sättet.
  0.453% av kapitalet blir direkt skatt.

  Finns inte några andra nackdelar som jag ser.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Om man sliter ut pengarna från storbanken strax innan ett kvartalsskifte och dunkar in dem på Avanza i början på nästa kvartal slipper man kvartalsskatten, så då tar den besparingen ut insättningsskatten.

  Dock kvarstår risken med att ligga utanför börsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Konstigt att det ska ta sådan tid? Jag hade fonder hos Handelsbanken som jag avslutade i början på året. Var på mitt bankkontor på torsdagen, bad om att få avsluta allt samt gav mitt kontonummer på Avanza. Brytpunkten blev på måndagen veckan efter och på tisdag morgon fanns pengarna på Avanza. Köpte fonderna direkt när jag såg att pengarna kommit in och samma kväll hade mina köp gått igenom. Totalt tog det fem dygn från försäljning till att de nya köpen gått igenom. Förstår inte varför det ska ta upp till tre veckor för exakt samma sak..?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Verkar som att kapital tar längre tid att föra över än fonder. När fonder flyttas så är det tre parter inblandade – ordinarie bank, ny bank och fonden. Är det utländska fonder så tar det ännu lite längre tid. Det har jag fått erfara. Har nu gått en bit över en månad sen jag skickade flyttanmälan från swedbank till nordnet. Tålamod får man allt ha :) Slipper dubbel beskattning, så värt att vänta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 2. Vit pil

  Felskrivet, likvida medel verkar gå snabbare att flytta över än fonder ska det vara :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-06 klockan 16:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.