Flytt mellan generationsfond till Lysa
Sök:

Flytt mellan generationsfond till Lysa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Flytt mellan generationsfond till Lysa

Hej på er,

Jag är nyfiken på att höra hur ni andra resonerar kring detta ev. scenario.

Idag har jag ett månadssparandet för det privata pensionssparande på ett ISK-konto i en generationsfond med en årsavgift på 0,5%. Tanken är att byta pensionssparande och börja månadsspara i Lysa i stället.

Hur skulle ni då hantera det tidigare sparandet?

Alt 1. Ändra månadssparandet från generationsfonden till Lysa. Men låta innehavet i generationsfonden vara kvar.

Alt 2. Ändra månadssparandet från generationsfonden till Lysa. Sälja av nuvarande innehav i generationsfonden och investera det på nytt i Lysa.

Som jag förstår det kan jag nämligen inte flytta innehavet rakt av i Alt 2 då fonderna inte finns hos båda aktörerna. Jag behöver då först sälja av generationsfonden, överföra pengarna från gamla ISK till nya ISK och sedan köpa nya fonder genom Lysa. Detta kommer då medföra en extra beskattning. Eller har jag förstått det fel?

Alt 3. Här är jag öppen för andra förslag.

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Gör ett tillägg på att jag har ca. 33 år kvar till pension.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Peter,

Eftersom Lysa inte har möjlighet till en s.k. \”flyttservice\” måste du själv måste genomföra flytten. Precis som du säger genom att först sälja av och sedan investera hos Lysa igen. Sedan innebär det ofta extra beskattning.. MEN det finns ett sätt att slippa detta om du tajmar rätt.

Vad man gör då att man säljer av sina tillgångar och överför till ett bankkonto strax innan ett kvartalsskifte…. dvs 1/jan, 1/april, 1/juli eller 1/okt. Pengarna parkerar man en kortis till efter kvartalsskiftet och sedan överför man de från bankkontot till Lysa.

På så viss slipper du betala skatt över beloppet men nackdelen (eller kanske fördelen!) är att du kommer stå utanför marknaden någon vecka med dina pengar.

Vill du helst spara i Lysa så skulle jag köra alternativ 3:

 • Börja månadsspara hos Lysa med detsamma, sluta månadsspara i generationsfonden
 • Mitten/slutet av december säljer du av din generationsfond på ditt ISK OCH överför pengarna tillfälligt till ett bankkonto. Viktigt att få detta gjort innan 31/dec i alla fall!
 • Efter nyårsfirandet sätter du in pengarna från ditt gamla sparande hos Lysa.

Du slipper betala skatt för att skatteverket tittar på ditt ISK-saldo vid varje kvartalsskift OCH på alla insättningar du har gjort under året. Genom att flytta bort pengarna precis i tid minskar du saldot med samma belopp som insättningen kommer bli efter kvartalsskiftet. På så sätt blir det ingen dubbelbeskattning.

Hoppas du förstår vad jag menade. ;) Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  Tack för dina tankar och ditt resonemang. Jag förstod din beskrivning. Men fick lite känslan av att du inte hade valt Lysa? Om det stämmer vill du dela med dig av din strategi i stället?

  Tack på förhand!

  Med vänlig hälsning,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 2. Vit pil

  Hej Adde,

  Tack för dina tankar och ditt resonemang. Jag förstår hur du menar med din strategi. Men jag får känslan av att du inte hade valt Lysa? Vill du utveckla om jag uppfattar det rätt?

  Tack på förhand!

  Mvh,
  Peter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Peter,

Det stämmer att jag inte har Lysa nu, men det är inte för att jag inte tycker om deras tjänst eller att det är för dyrt för vad man får. Jag brukar varmt rekommendera rikatillsammans och Lysa till mina kompisar som börjar intressera sig för investeringar.

Just nu har jag nästan alla mina pengar hos Avanza och sköter saker själv. Jag har provat Nordnet och Lysa, men fastnade till slut där.

Varför inte Lysa i mitt fall då? Det är framförallt för att jag har upptäckt att jag verkligen gillar det här med aktier och (även om jag väljer indexfonder) vill aktiv engagera mig. Så hoppade jag t.ex. på taget när vi fick tipset om EQT’s börsgång och jag vill göra sådant oftare. Och sedan fifflar jag en hel del med mina grafer och kalkylark för att jag tycker det är roligt.

Nu jag tänker på det finns det 3 anledningar varför jag valde bort Lysa:

1) Hos Avanza kan man dels belåna sitt kapital med ett s.k. superlån. Det tilltalade mig. Jag ser det som grattis pengar (mot lite mera risk) så länge jag håller mig inom gränserna för 0%-räntan.
2) Jag är konstig och tycker inte om Home Bias. 20% Sverige i portföljen anser jag som alldeles för mycket.
3) Jag har valt att inte ha räntefonder utan satsar den delen på ett räntebärande sparkonto istället. Och då kändes det lite dumt att ha en 100/0 portfölj på Lysa och får ”ombalansering” mot extra kostnad som jag egentligen inte använder. Då är det bättre med egenvalda och billigare breda fonder hos Avanza tyckte jag.

Det är mycket personligt. Lysa är mycket bra, men bara inte för mig. Det kan säkert bli ett lämpligt alternativ för mig igen när jag har ”lekt klar” om några år, men inte just nu.

Vad har jag istället? Kortsammanfattad: 1 (dels belånad) aktieportfölj och 1 räntebärande konto. Min portfölj består av 70% Globala Indexfonder, 10% Emerging Markets, 10% Globala Småbolag och 10% ETF XACT Högutdelande (som är hälften sverige). Allt mot 0,28 avgiftskostnader.

Det är vad som är så kul och varför det uppstår oftast bra och givande diskussioner här på bloggen. Alla har lite olika preferenser och åsikter om investeringar (och bekvämlighet) och det finns gott om möjligheter att välja mellan. :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-05 klockan 18:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.