Flytt till Danmark, ändra ISK till KF?
Sök:

Flytt till Danmark, ändra ISK till KF?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin Eriksson

Den här artikeln publicerades 2017-09-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytt till Danmark, ändra ISK till KF?

Jag ska i början av nästa år flytta till Danmark och bo där med min flickvän, förhoppningsvis en lång tid:) Har förstått att mitt ISK börjar fungera som en vanlig aktiedepå när jag flyttar utomlands och det vill jag ju inte. Ringde Nordnets support och han jag pratade med föreslog att flytta allt till en kapitalförsäkring, då kan jag fortfarande spara i fonder till samma schablonskatt som ISK.

Vad tycker ni om den idén? Just nu har jag ett ISK med aktier och ett med fonder för långsiktigt sparande. Det var verkligen en besvikelse att höra om detta för sparandet har blivit ett stort intresse för mig och det känns synd om jag inte kan behålla ISK vid flytt utomlands. Men det kanske inte är några större skillnader i slutändan? Är det några extraavgifter jag bör va uppmärksam på om jag väljer kapitalförsäkring? Nordnetkillen sa nåt om ev dubbelbeskattning när jag plockar ut pengarna men han visste inte så mycket om det.

All hjälp uppskattas!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Robin,

när du flyttar utomlands behöver du ta hänsyn till utländsk skattelagstiftning. I ditt fall alltså den danska.

En svensk kapitalförsäkring har nackdelen att avkastningsskatten alltid kommer att dras, oavsett var du bor i världen. Det är nämligen inte du som är skattskyldig för försäkringen, utan försäkringsbolaget. De skickar sedan kostnaden vidare till sina försäkringstagare, däribland dig. Oavsett var dessa råkar bo.

Utöver denna skatt kommer du garanterat att på ett eller annat sätt att bli skattskyldig för kapitalförsäkringen i Danmark. Exakt hur en svensk kapitalförsäkring betraktas av det danska skatteverket vet jag inte så mycket om, det är möjligt att de bara beskattar uttagen. Men, det är högst osäkert om du kan dra av det du betalt in i svensk avkastningsskatt så en klar risk för dubbelbeskattning finns. Om en KF trots detta blir förmånlig jämfört med en vanlig depå kan jag inte svara på.

Pratar vi vanliga depåer brukar det gå bra att ha en svensk depå som bosatt i utlandet. Däremot kommer preliminärskatter som dras sannolikt inte att matcha det du faktiskt är skyldig att betala i det land du bor. Underlag för deklarationer, årsbesked etc innehåller inte alltid de uppgifter du behöver för din deklaration i utlandet. Detta betyder att du kan räkna med lite mer krångel med deklaration och fyllnadsinbetalningar med en sådan lösning.

Den kan ofta vara praktiskt, inte bara för deklarationen, att ha sina placeringar i det land man skattar. Så titta också på vilka möjligheter som finns i Danmark och hur dessa skulle fungera för dina behov.

 

Henrik Tell

Effektiv Förmögenhetsförvaltning – effektivff.se

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt utförliga svar Henrik!

  Det verkar onekligen svårt det här med att bo i Danmark men dra fördel av skattefördelarna i Sverige.
  Det kluriga är ju också att jag inte vet hur länge jag kommer va i Danmark men ska flytta ihop med min flickvän, börja plugga danska och så småningom jobba här så jag vill ändå planera mitt sparande för att det är under en LÅNG tid.

  Men det låter på dig som att om det var du hade du öppnat en vanlig aktie-fonddepå i Danmark? Finns det något sätt att finna tydligt svar på det där med svensk kapitalförsäkring i Danmark? Kanske att det finns någon lösning så man ändå kan behålla skattefördelarna?

  En tanke som slagit mig (och som jag anar att de flesta kommer säga är en dålig idé) är om jag skulle be min mor att öppna ytterligare ett ISK på sin bank och så kan jag spara där medan jag funderar. Vi har en väldigt god relation och jag tänker att vi i så fall skulle skriva ett ”kontrakt” där det står att det är mina pengar.
  Är det en helt galen idé? I nuläget har jag dessutom inga enorma summor i mitt sparande. Vet ju också att det pågår en diskussion kring ISK även i Danmark.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Eriksson
 2. Vit pil

  Kan tillägga att jag ringde skatteverket och de sa att det finns ett avtal mellan Sverige och Danmark som gör att dubbelbeskattning inte är möjlig, eller snarare att man kan bli beskattad från båda länder men att man har rätt att dra av en av skatterna, vilken är den lägsta skatten. Det borde väl rimligtvis va den i Sverige? Och därmed åker jag på den danska, högre skatten?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Eriksson
 3. Vit pil

  Ja, jag vet faktiskt inte själv hur jag hade valt att göra om det var jag. Vet alldeles för lite om dansk skattelagstiftning.

  Brukar i allmänhet luta åt att försöka hålla mig till så enkla och hanterbara lösningar som möjligt, då minskar risken att göra fel och man sparar tid som man kan ägna åt annat än deklarationskrångel.

  Utlandsflyttar kan vara kniviga, man blir förvånad hur mycket reglerna kan skilja även mellan närliggande och liknande länder. Det är i princip riktigt att dubbelbeskattning inte ska ske, dvs du ska bara skatta för samma sak på ett ställe. Dock inte alltid helt självklart vilket, det finns övergångsregler när man flyttar ut osv – svenska Skatteverkets sidor om utlandsflytt rekommenderas om du inte redan varit där.

  En sak som gör att kapitalförsäkringar kan falla utanför dubbelbeskattningsavtalet är att det ju tekniskt sett inte är du som är skattskyldig för försäkringen, utan försäkringsbolaget. Men jag vet som sagt inte.

  Det skulle kunna vara så att en KF enbart beskattas vid uttag i Danmark, och att den därmed är helt problemfri att ha så länge du inte tar ut något från den, och att allt rullar på precis som tidigare om du sedan flyttar tillbaka till Sverige. Men om du bor kvar i Danmark, vad händer då?

  Det kan till exempel också vara så att danska Skatteverket anser att en KF ska betraktas som ett vanligt aktiekonto och vill ha skatt på reavinster, utdelningar etc som du får medan du bor i Danmark, i kombination med att de inte medger avdrag för avkastningsskatt. I så fall blir det både krångligt och dyrt.

  Danska skatteverket kan troligen besvara detta bättre och med större säkerhet. Eller förstås professionella skatterådgivare. Det kostar en del, men om det gäller mycket pengar kan det ändå vara värt det.

  En annan observation är att om svenska kapitalförsäkringar hade funkat bra för danskar så hade någon aktör sett den möjligheten och börjat erbjuda dem där redan. Mig veterligen har detta inte skett.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell
 4. Vit pil

  Det sjuka är att jag sitter i precis samma sits som dig Robin, och din story passar precis in på mig! Nog om det, jag har bott och pluggat i Danmark i 2 år nu och sparar via ISK i Sverige, i Danmark upplyser jag mina köp och sälj och får betala skatt av vinsten, och får ”fradrag” på förluster. Nu har Danmark precis infört en egen version av ”isk” insipirerat av Sverige, med en beskattning på ”bara” 15% som du säker lagt märket till. Det är ialf den bästa nuvarande lösning för att slippa deklarations krångel. Vill dessvärre inte gå in på vart jag har Depå då det verkar som jag inte skall kunna ha det? Jag har dock varit i kontakt med banken och dom säger att det inte var några som helst problem för mig att behålla mitt ISK? Kan också säga att jag bara investerar i aktier på kortsikt och skriver ner alla mina handlar i ett excel ark för att hålla koll på allt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dennis

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-29 klockan 19:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.