Flytt utomlands- Hur ska jag spara?
Sök:

Flytt utomlands- Hur ska jag spara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna Zachrisson

ställde för sedan frågan: Flytt utomlands- Hur ska jag spara?

Hejsan,

Jag har precis flyttat till Danmark för att arbeta. Då jag precis blivit klar med studierna och nu får en bra lön tänkte jag börja spara och investera en summa varje månad (obs är helt nybörjare med investeringar). Jag är givetvis skriven och folkbokförd i Danmark och betalar således skatt här. Dock vet jag inte hur länge jag kommer stanna, min förhoppning om allt går bra är såklart några eller många år men det kan också bli kort ifall jag inte skulle trivas etc. Hur läggar jag smartast upp mitt sparande? För tillfället har jag två fonder i svenska Handelsbanken där jag sparar 2500kr varje månad utöver de tänkte jag spara ca 2000kr mer men vet inte vart. Eftersom Nordnet finns i Danmark också har jag varit sugen på att öppna ett konto här men iochmed min osäkerhet om tiden jag stannar vet jag inte om det i slutändan är värt. Ska jag spara allt i Danmark, dela upp de, eller spara de mesta i Sverige. Är det någon som har tips?

Vänliga hälsningar

Hanna

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror att Danmark har liknande ISK konto du kan öppna.

Jag undrar ditt svenskt ISK ska omvandlas till depå och betalar 27% vinst skatt istället för 30% (skatteavtal mellan två länder) när du inte länge folkbokförd i Sverige.

Dina löner betalas DDK.   Kan du tänka dig att öppna ett valutakonto(om det finns) hos Handelsbanken ifall din anställning är kort.  När DDK blir stark då får du vinst i valuta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ursäkta att jag skrev fel! 30% vinstskatt på det svenska depåkonto. 27% vinstskatt är utdelning på de danska aktier (skatteavtal).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Hanna!

Om din tanke är att återvända till Sverige senare i livet och att pengarna ska spenderas i Sverige så hade jag sparat i svensk valuta och på en svensk bank, däremot är de tvärtom att du vill stanna i Danmark så hade jag sparat det i Danmark.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-23 klockan 10:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.