Flytta barnens namngivna fonder från aktiedepå till ISK istället?
Sök:

Flytta barnens namngivna fonder från aktiedepå till ISK istället?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av YB

ställde för sedan frågan: Flytta barnens namngivna fonder från aktiedepå till ISK istället?

Hej,

Det är så att vi har sparat fonder åt barnen ( i deras namn) sedan tidigare. Har inte lagt in pengar där på länge men dessa fonder har vuxit ganska kraftigt, speciellt för 14-åringen.

Min fråga är om vi bör sälja dessa fonder (i en vanlig aktiedepå finns dem) och betala skatten för att därefter lägga in dem i ISK-sparandet?

Vinsten för alla är mycket,  för 14-åringen, ca 180% och vi pratar om en totalsumma på över 200 000 för honom.

12-åringen har ca 175000 varav vinstprocenten är över 200%

 

De andra har liknande procenttal men lägre summor , så det skulle innebära en hel del skatt där också.

Vad tycker ni? Behålla dem där dom är eller sälja dem och betala skatten? Vi vill vi kunna bestämma över dessa pengar även när de fyllt 18, därav dilemmat.

Tack på förhand för råd och tips

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om ni fortfarande vill kunna bestämma över pengarna när barnet har fyllt 18 år så passar inte ett ISK i deras namn så bra, detta eftersom pengarna blir barnets vid 18 års ålder.

Det jag hade gjort är att starta en KF i ditt namn men som barnet som förmånstagare, på detta sättet så kan ni styra pengarna hur ni vill men pengarna är skydda till barnet om något skulle hända dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med Robin. Tänk på att formellt är sparandet ni redan har i barnens namn deras egendom. Ni kan inte ta tillbaka dem utan vidare. Men barnen kan nog godkänna det. Jag har varit i samma situation, och fick frågor från banken i samband med transaktionerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AdamL
 2. Vit pil

  Utan att ha kollat upp det så har jag för mig att båda föräldrarna i samråd kan fortfarande ta ut pengarna från ett ISK i sitt barns namn. Kanske finns någon ålderbegränsning där men har för mig att det ska gå!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej, tack för svaren gällande KF osv.

  Det jag mest undrade över var egentligen det här med att sälja från aktiedepån och behöva betala 30% skatt. Är det värt det? Nu har ju börsen störtdykt i o för sig..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  YB
 4. Vit pil

  Hej!

  Jan har gjort en kalkylator som du kan använda för att räkna ut om detta är värt, kolla in den här!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-25 klockan 09:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.