flytta bolån okej vid utdelning som inkomst, men inte vid akassa, förmögenhet och mindre inkomster
Sök:

flytta bolån okej vid utdelning som inkomst, men inte vid akassa, förmögenhet och mindre inkomster

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: flytta bolån okej vid utdelning som inkomst, men inte vid akassa, förmögenhet och mindre inkomster

Vill få ner bolåneräntan och kontaktade annan bank för ett lånelöfte vid eventuell flytt eller för att kunna pressa nuvarande bank mer.

Har just nu ingen fast anställning och fick till svar att jag då inte kan få lån hos dem. Påpekade att jag har akassa just nu, en större förmögenhet placerad på konto och framförallt i indexfonder m.m. Dessutom pågående utbetalningar från ärvd pensionsförsäkring och inkomster från bla. uthyrning. Jag har varit fast anställd i många år, men vill downshifta och arbeta deltid som egenanställd, alt. anställd, i framtiden. Jag har dessutom endast 35 % belåningsgrad, bor hyfsat centralt i Stockholm och har valt att investera istället för att amortera mer.

Ändå kan jag alltså inte få ett lånelöfte för att flytta lånet. Enbart för att jag inte har en fast anställning.

Hade jag dock haft min förmögenhet placerade i värdepapper med utdelning och fått en tillräckligt hög utdelning motsvarande en fast heltidstjänst, så hade det kunnat klassas som tillräcklig inkomst. Lite märkligt att enskilda aktier ses som tryggare för banken än indexfonder. Vill dock inte byta till utdelningsaktier.

Har ni några tips? Just nu har jag i alla fall hyfsad rabatt hos min nuvarande bank, men vet inte hur de resonerar i framtiden heller.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, detta är ett fullkomligt barockt system där Konsumenkreditlagen stjälper i stället för hjälper sina medborgare. Du får kolla med någon mer bank. Har du tur, kanske du råkar på någon vidsynt banktjänsteman som kan hjälpa dig.

Problemet är än större för de pensionärer med övervärde för miljonbelopp i sina villor som kanske nekas lån på 100 000  för nödvändiga renoveringar. De får be sina barn att vara medlåntagare. Går inte det, drivs de till Svensk Hypotekspension eller andra institut med superhöga kostnader.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Funderar på att skaffa mig en fast anställning igen bara för att belåna lägenheten lite mer och investera istället. Som det ser ut nu efter USA:s nya inflationsmål kommer nog de låga räntorna vara kvar många år framöver. Gissningsvis.

  Är det överhuvutaget ett alternativ att överväga att flytta över en stor del till t.ex. etf-fonden högutdelande? Köpte bara extremt lite för att testa lite. Utvecklingen på den fonden är väldigt dålig i jämförelse med index. Även före pandemin. Men då får man ju en ”inkomst”…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det här är nog den fråga som gör mig mest upprörd av allt som har med privatekonomi att göra. Jag har tyvärr inget svar eller lösning att erbjuda annat än att skaffa en anställning. Jag har försörjt mig, och sedermera mina barn, i 15 år på korta projektanställningar, enstaka gig och fakturerade uppdrag. Jag får alltid samma besked när jag vill förhandla bolån: ”Du har ingen tillsvidareanställning, och vi kan inte se att ditt företag utvecklas över tid.” Förklaringen till det är enkel: Ibland är jag anställd, och ibland fakturerar jag. Dygnet har bara 24 h, och eftersom jag byter min tid mot pengar i en bransch med ”standardbetalning” finns det ett tak för vad jag totalt kan tjäna på ett år. Att jag trots det deklarerar högre inkomst varje år, det bryr sig banken inte om. 15 års historik av att ha klarat mig ekonomiskt betyder ingenting i jämförelse med 1 månads uppsägningstid. Det är för mig helt obegripligt.

Jag förstår att banker inte kan låna ut pengar till folk som inte kan betala tillbaka, men jag har amorterat och betalat ränta i åratal. Trots det är jag ointressant som kund för varenda bank jag pratar med, varje gång. Det är något fel som är trasigt i bankernas process, anser jag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bankerna är numera som datoriserade fabriker med hög effektivitet. Hamnar du inom mallen fungerar det oftast bra. De procent som hamnar utanför mallen får problem. Ingen rolig utveckling.

  Möjligen kan kanske vissa fristående sparbanker vara värda ett försök. Kruxet är att de inte finns i några storstadsområden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Och lyckas man övertyga någon mindre uppstickare, så vet man ju inte hur det går sedan. Nu har jag Länsförsäkringar. De har den dyraste listräntan, och även om jag hittills lyckats få bra rabatt, så vet jag inte hur de ställer sig i framtiden nästa år jag måste förhandla igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har ett förslag. Om du nu ändå har en större förmögenhet som du i princip kan leva på, men att den inkomsten inte räknas. Och hyresintäkter som inte heller räknas. Gör såhär: starta ett företag. Sätt in alla pengarna där. Investera i indexfonder på ett KF. Varje år delar du ut en del av värdeökningen på KF-kontot till företagets ägare – dvs dig själv. På så sätt kan d ha en stabil inkomst från utdelning, som genereras av indexfonderna i ett KF.

Har du saker att hyra ut – överlåt dem till ditt nya bolag och låt det hyra ut sakerna istället. Dessa ökar mängden utdelningsbart kapital i bolaget. Alltså mer utdelning till dig. Dessutom kan du hämnas mot systemet och köpa dig själv en tjänstemobil med fastpris som du kan nyttja privat bäst du vill – fast halva kostnaden.

Själv får jag inte räkna två inkomster (även om både i sig skulle kvalificera för bolån!). Jag har dels en fast anställning som ger en sisådär 33k i månaden efter skatt. Utöver det tar jag utdelning från eget bolag en gång om året (som INTE är där jag är anställd), och sprider jag ut det per månad så blir det en stabila 8k-12k i månaden senaste fem åren. Totalt runt 40k-45k i månaden in. Men nej, jag fick välja om jag ville räkna att jag levde på inkomst av tjänst eller inkomst av kapital, inte både och.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Edit: jag inser att det kan bli viss skattemässig overhead här, och så klart lite admin för din del, så det kanske inte är värt det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-01 klockan 17:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.