Flytta bolån utomlands - tips och råd
Sök:

Flytta bolån utomlands – tips och råd

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Flytta bolån utomlands – tips och råd

Hej, jag har en kanske lite udda fråga.

Jag kommer från Åland (Finland, med Euro som valuta) men bor och jobbar nu i Sverige. Vi har bolån i SEB idag men bolåneräntan på Åland är betydligt lägre (upp till 1%-enhet, men mest troligt att vi får 0,7%-enheter under vad vi har idag). Så det lockar ju lite att flytta över lånet dit (de är ok att ha lån på svenska fastigheter från deras sida).

 

Har någon erfarenhet av detta? Vad för aspekter behöver jag tänka på OM jag väljer att göra ett sådant byte?

 • växelavgifter
 • växelkurs. (det blir ju en valutaspekulation…vart är kronan på väg jämfört med Euron? Nu är ju kronan rätt svag..)
 • Ränteavdrag
 • vad mer?

Tar tacksamet emot era erfarenheter och idéer!

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vi tar frågorna i tur och ordning.

1/ Visst skär banken emellan på eurons köp- och säljkurs, men inte alls i samma utsträckning som på fysisk utländsk valuta.

2/ Som jag många gånger uttryckt:  Ingen, absolut ingen kan förutse valutakurser på några års sikt. Du kommer alltså att spekulera i utländsk valuta med ditt boende. Känns detta verkligen bra?

3/ Du får ränteavdrag.

4/ I början på 90-talet var jag inblandad i flera företag som hade lån i utländsk valuta. När kronan släpptes fri steg deras skulder på någon eller några veckor med dryga 20 procent. En del av bolagen blev därmed på gränsen till konkursmässiga. Mina erfarenheter är därför enbart negativa.

5/ Jag hoppas du har tolkat informationen rätt. Ålandsbanken anger sin referensränta på  hemsidan. Därtill tillkommer bankens marginal. Om referensräntan är 0,55% och banken vill ha ett påslag på 1 % då blir din ränta 1,55%. Om SEB har en listränta på 2.05% och prutar 0,5% då blir det jämt skägg.

Finländska banker brukar ha betydligt strängare amorteringskrav än svenska banker. Undersök detta noga innan du gör slag i saken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack Nestor!

  Jag har dubbelkollat (jobbade själv på banken då jag bodde där) och faktiska räntan landar på 0,5-0,7%

  Har vänner som ligger så lågt som 0,4 på Nordea (lägre belåningsgrad då såklart).
  Betydligt aggressivare amortering är det absolut, men det finns redan i blodet då jag vuxit upp där :)

  Men valutaspekulationen är det som avskräcker. Det är ju som du säger, igen kan förutspå valutautvecklingen..

  För hög osäkerhet trots en rejäl ränterabatt..

  Tack för svaret

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-14 klockan 09:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.