Flytta fonddepå från min bank till avanza
Sök:

Flytta fonddepå från min bank till avanza

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

Den här artikeln publicerades 2017-04-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta fonddepå från min bank till avanza

Jag har några hundratusen kronor investerade i min ”vanliga” bank som jag haft sedan länge. Detta är förvaltade fonder med höga avgifter och med en avkastning i dagsläget på omrkring 14%.
Pengar jag investerat i ”vuxen” ålder finns på ISK konto hos Avanza, (i störst del indexfonder efter att ha blivit inspirerad utav bland annat denna blogg.)
Tanken har slagit mig hur jag ska göra för att flytta även ovanstående pengar till Avanza. Ska man sälja för hela beloppet (med den relativt höga avkastningen) på en gång och sen månadsvis investera om dem? Eller är det bättre att låta dem vara kvar?
Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Fonder med höga avgifter är ju inte bra, så jag skulle sälja dem och samla sparandet på Avanza om jag befunnit mig i din situation. Om dina gamla fonder finns på en vanlig depå (alltså inte på ISK eller kapitalförsäkring) kommer du behöva skatta för vinsten, 30 % på vinsten, i samband med deklarationen nästa år.

Om du inte vill ha kvar dina gamla fonder kan du sälja dem först och sedan föra över pengarna till avanzakontot, annars går det även att föra över fonderna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett tillägg till detta, om du bestämmer dig för att flytta sparandet:

  Att först sälja fonderna hos banken och sedan föra över beloppet är normalt gratis. Det är också förmodligen enklare.

  Att föra över fondinnehaven går också bra. Fördelen med detta är att du då slipper stå utanför marknaden och riskera att missa en uppgång under de dagar det tar att sälja, föra över och köpa igen (totalt kanske 5-7 bankdagar beroende på hur snabbt det går). Men det är krångligare och innebär nästan alltid en extra kostnad från banken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell
 2. Vit pil

  Ofta kan man be Avanza eller Nordnet att betala den kostnaden som den ursprungliga banken tar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-25 klockan 21:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.