Flytta fonder
Sök:

Flytta fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrica Lönnberg

ställde för sedan frågan: Flytta fonder

Hej Jan och Caroline. Har precis börjat lyssna på er pod och är jätteintresserad av att spara i fonder. Har öppnat en depå på nordnet och tänker månadsspara i nybörjarportföljen, jättespännande. Till saken hör att jag har ärvt fonder och har fått en ökning på 300 000 kr sedan jag fick dom, problemet är att alla fonder är handelsbankens fonder så som global tema, nordenfonden, asienfonden, svenska bolagsfonden och Sverigefond index. Jag tycker att avgitften på dessa med 1,5% är för höga men vad händer om jag säljer för 300 000kr för att sedan flytta dessa till nordnets nybörjarportföl?. Hur räknar jag ut vad jag ska skatta och ska jag egentligen byta hela innehavet mot fonder med lägre avgifter?De fonder jag nu har är kapitalförsäkrade, har det någon betydelse om jag ska byta fonderna eller inte?Har inte tänkt använda pengarna de närmsta 20 åren. Med vänlig hälsningUlrica

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det låter ju som att du har höga avgifter som du säger. Om jag förstår det du skrivit rätt så har du fonderna på en sorts konto som heter Kapitalförsäkring. Denna sorts depå beskattas varje år efter en schablon istället för att man ska skatta vid försäljning. Alltså sker beskattningen automatiskt åt den som har depån, du behöver inte betala avgift när du tar ut pengarna för att skaffa andra fonder istället.

Värt att tänka på är att vissa banker tar ut en avgift för Kapitalförsäkringen. Det kan vara bra att kolla hur det ser ut med avgift för dig och om det kanske vore billigare att ha depå på en annan bank.

Vänliga hälsningar

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej
  Tack för svaret men en annan dum fråga, hur vet jag att mina fonder är i kapitalförsäkringskonto?
  Har bara hört min morfar nämna det i samband med dessa fonder.
  Med vänlig hälsning Ulrica

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrica
 2. Vit pil

  Det borde du kunna se via din bank eller genom att ringa till dem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-07 klockan 12:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.