Flytta fonder
Sök:

Flytta fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrica Lönnberg

ställde för sedan frågan: Flytta fonder

Hej Jan och Caroline. Har precis börjat lyssna på er pod och är jätteintresserad av att spara i fonder. Har öppnat en depå på nordnet och tänker månadsspara i nybörjarportföljen, jättespännande. Till saken hör att jag har ärvt fonder och har fått en ökning på 300 000 kr sedan jag fick dom, problemet är att alla fonder är handelsbankens fonder så som global tema, nordenfonden, asienfonden, svenska bolagsfonden och Sverigefond index. Jag tycker att avgitften på dessa med 1,5% är för höga men vad händer om jag säljer för 300 000kr för att sedan flytta dessa till nordnets nybörjarportföl?. Hur räknar jag ut vad jag ska skatta och ska jag egentligen byta hela innehavet mot fonder med lägre avgifter?

De fonder jag nu har är kapitalförsäkrade, har det någon betydelse om jag ska byta fonderna eller inte?

Har inte tänkt använda pengarna de närmsta 20 åren.

 

Med vänlig hälsning

Ulrica

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, Ulrica.

Så länge du behåller pengarna i kapitalförsäkringen så utlöses ingen extra skatt*. Schablonskatten beräknas på vad innehavet på kontot är värt, oavsett om de ligger som kontanter eller investerade i fonder/aktier. Av den anledningen behöver du inte vara orolig över att ändra inriktningen på sparandet, från dyra till billiga fonder. Det är bara att sälja av och köpa nytt (eller byta direkt, om banken ger den möjligheten) — ingen skatt att tänka på.

Om du har några specifika frågor om konsekvenserna kan det vara bra att kolla med din bank direkt.

Eftersom du nämner Handelsbankens fonder tänker jag mig att det är där du har pengarna. Kanske i deras ”Kapitalspar Fond” eller ”Kapitalspar Depå”? Det kan vara värt att vissa banker, bl.a. Handelsbanken, tar ut avgifter vid denna kontoform. Ta en titt på https://www.handelsbanken.se/SHB/Inet/ICentSv.nsf/default/qD268F2DEC42AF567C12580A7004DCF9F?OpenDocument Om du är på avgiftsjakt kan det vara värt att se över även detta.

*) Det händer inget om du tar ut pengarna heller, men om du först tar ut pengarna från kapitalförsäkringen och sen sätter in dem i en ny KF eller på ett ISK kan det bli viss skatteeffekt, beroende på när på året man gör det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-07 klockan 12:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.