Flytta från fonddepå till ISK, dålig tajming nu?
Sök:

Flytta från fonddepå till ISK, dålig tajming nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annica

ställde för sedan frågan: Flytta från fonddepå till ISK, dålig tajming nu?

Jag har fonder med höga avgifter i en fonddepå som jag har planerat att sälja och istället köpa indexfonder med låga avgifter i ett ISK.

Är det dumt att göra det just nu när det är lite skakigt på börsen? Tänker att det kommer ta några dagar innan försäljningen och sen de nya köpen går igenom.

Eller bör man sälja lite i taget?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är i stort sett omöjligt att förutspå hur det kommer att vara på börsen framöver. Om du tycker att det är stökigt ”just nu” kanske det bara är krusningar på vattenytan mot vad vi måste stå ut med de kommande två åren. Eller så lugnar det plötsligt ner sig och kurserna rusar ånyo mot himlen, och du missar tillfället att sälja fonderna med lite lägre beskattningsbar vinst eftersom du förgäves sitter och väntar på ett bättre tillfälle. Ingen vet.

Jag skulle definitivt flytta lite i taget för att sprida risken. Förutom den egna arbetsinsatsen är det ju gratis.

Det finns tillfällen i historien då börsen gått upp över 10 % på en dag, och om du råkar göra överflyttningen just en sådan dag missar du en och en halv förväntad årsavkastning, helt i onödan. Det är ganska sannolikt att det sker riktigt så stora förändringar, men folk som häckar på Rika tillsammans brukar ju välja fonder som har förvaltningsavgifter på några enstaka promille och att då göra en ”brutalflytt” när börsen helt normalt hoppar upp och ner någon procent från dag till dag känns onödigt. Det är ju gratis att göra det på ett mer kontrollerat sätt.

Sedan kan man fundera på hur mycket man ska flytta i taget. 1/4, 1/5, 1/10, … Där får man känna efter själv vad man känner sig bekväm med.
Eftersom jag lider av Joakim von Anka-syndromet, och tycker det är kul att räkna pengar, har jag en tendens att göra många mindre överföringar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Stort tack för utförligt svar! Tror jag kommer gå på den linjen, att flytta över i omgångar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Annica

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-25 klockan 22:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂