Flytta från fonddepå till ISK i nuvarande läge?
Sök:

Flytta från fonddepå till ISK i nuvarande läge?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Förvirrad nybörjare

ställde för sedan frågan: Flytta från fonddepå till ISK i nuvarande läge?

Hej!
Jag har cirka 260 000 kr i en fonddepå med avgift på 1,3 som jag förr eller senare kommer vilja flytta över till ett ISK konto. Just nu ligger jag cirka 9 procent lägre än högstanivån efter senaste tidens återhämtning.

Min fundering är däremot om de är dålig tajming att flytta över just nu när marknaden är så pass volatil, och om det därför är bättre att vänta tills marknaden ”lugnat sig” för att sedan flytta över hela summan pengar? De alternativ som jag ser vet om är:
1. Sälja av just nu trots nedgången och köp in sig med allt i ISK konto.
2. Sälja av allt just nu och dela upp insättning på ISK konto genom månadssparande på tillexempel 1/12 av värdet för att inte köpa in just innan en börsnedgång (vilket inte känns helt omöjligt). Nackdel blir då att jag ligger utanför marknaden med mycket pengar vid en eventuell snabb återhämtning.
3. Sitta still i båten trots höga avgifter och vänta tills börsen har stabiliserats för att sedan föra över allt på samma gång.

Har nyligt börjat intressera mig i sparande och skulle vara väldigt tacksam om era åsikter i denna situation.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att tillägga är att en större del av dessa pengar kommer jag ha en långsiktig sparhorisont med (10+ år), medan en del mest troligt kommer användas vid lägenhetsköp om cirka 3-5 år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Om jag vore dig hade jag delat upp beloppet i fyra delar och flyttat över en del i taget. Sälj av 65 000kr och flytta över till ISK. När köpen gått igenom hade jag sålt av nästa 65 000 kr. Och så vidare…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret!
  En till fråga:
  – Om man ska flytta pengar från fonddepå till ISK, är det smartast att göra vid en nergång som nu för att få en mindre skattesmäll och köpa in sig billigare i ISK? Eller ska man vänta på en uppgång för att sedan sälja?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nybörjaren
 2. Vit pil

  Tack för svaret!
  Jag har en till fundering. Om man ska sälja av från fonddepå som gått med vinst, är det smartare att göra vid en nedgång (som nu tillexempel) för att minimera skatten, eller är det mer rationella att vänta till börsen går upp igen för att sälja av?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nybörjaren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-16 klockan 01:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.