Flytta från Handelsbanken till Avanza?
Sök:

Flytta från Handelsbanken till Avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fenriz

ställde för sedan frågan: Flytta från Handelsbanken till Avanza?

Hej, jag har aktier och en fond på min Handelsbank. Samma fond och aktier finns på Avanza som jag nyligen har börjat med. Finns det onödiga avg på Handelsbanken som inte finns på Avanza? Är det mer lönsamt att flytta över till Avanza och vad kan en sån flytt kosta? Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag förutsätter att du har ISK (Investeringssparkonto) på både Handelsbanken och Avanza.

Själva ISK-kontot är avgiftsfritt på både Handelsbanken och Avanza, så där finns det inga pengar att tjäna.

Att äga aktier kostar heller inget (förutom skatt, och den beror inte på vilken bank man har).

Fondavgiften skulle kunna vara olika på Handelsbanken och Avanza, men sannolikheten för detta är mycket låg. Det finns ibland en risk att man rent av får för sig att Avanza är dyrare än andra, men oftast beror det på att Avanza är duktigare på att specificera avgifterna än den man jämför med.

Förmodligen finns det inga pengar att spara, men det är alltid trevligt att ha sparandet samlat.

En flytt av värdepapper på ISK kan var dyr mellan vissa mäklare. Jag hittar inte rätt bland Handelsbankens prislistor, men 30 april 2020 skrev bloggaren Petrusko:

Jag har testat att lytta från Handelsbanken till Avanza och ingen av dem tog någon avgift för det.

https://petrusko.blogspot.com/2020/04/flytta-aktier-fran-isk-till-isk.html

Generellt brukar det vara skillnad i pris på om man flyttar allt eller bara några värdepapper. Allt är ofta gratis, till skillnad från enskilda värdepapper.

Flyttar brukar ta många veckor av någon obegriplig anledning.

Om man låter bankerna sköta flytten från ett ISK till ett annat ISK, även om det är olika banker, utlöser det ingen insättningsskatt. Detta till skillnad mot att du själv säljer, tar ut pengarna och sedan sätter in pengarna på nästa ISK, för att slutligen köpa tillbaka samma värdepapper/fond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Thomas för svaret. Aktierna jag har på Handelsbanken ligger inte på ett ISK, så jag tror min vinst där blir uppäten av avgifter. Finns det då fördel med att flytta över dem till Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fenriz
 2. Vit pil

  Det du då blir beskattad på är 30% på vinsten som du har gjort.
  Du kan använda en kalkylator som Jan har gjort för att räkna ut om en flytt är värd eller ej, du hittar kalkylatorn här.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-15 klockan 11:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂