Flytta från Movestic
Sök:

Flytta från Movestic

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gandalf

ställde för sedan frågan: Flytta från Movestic

Hej!

Min mamma ska inom 7 års tid gå i pension. Därför ville jag titta upp hennes fondsparande för att se om något behöver ändras.

Jag såg att hon har fondsparande i form av två aktiefonder hos Movestic. Därefter fick jag low key panik när jag såg att avgifterna för fonderna var på skyhöga 2,8% respektive 0,8%. Dessutom ligger de inte i ISK-konton. Den med 2,8% ligger i en aktiedepå och den med 0,8% i något jag ej kan minnas namnet på (men ej ISK eller KF).

Då jag själv sköter mitt sparande hos Avanza och är bekväm med deras plattform skulle jag gärna vilja flytta hela hennes privata sparande dit och allokera enligt exempelvis Nybörjarportföljen, med en årlig räntejustering i takt med att hon närmar sig pensionen (50% aktier med 5 år kvar, 40% med 4 år kvar, etc).

Frågorna jag då har är som följer:

 • Går det att avsluta ett sparande hos Movestic hur som helst?
 • Vad skulle detta kosta henne?
 • Finns det några dolda risker att beakta med tanke på att hon är relativt nära pensionsålder?

Om ovanstående ej är möjligt:

 • Kan man byta från de befintliga fonderna till index-/räntefonder hos Movestic?
 • Något annat tips på tillvägagångssätt?

Jag förstår att detta blir väldigt långrandigt, men känner att det är min plikt att försöka göra något åt situationen och uppskattar därför eventuella svar/tips.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kontot som inte är en aktiedepå, och ej heller ISK eller KF, borde vara någon form av pensionssparande, så där blir det nog till att läsa det finstilta. Om det är någon form av pensionssparande kanske Avanzas eller Nordnets flyttexperter kan hjälpa till att frigöra din mamma från kontot, om det överhuvdttaget går.

Aktiedepån borde rimligen gå att sälja av och ta hem pengarna utan alltför mycket krångel, men med tanke på Movestics förmåga att suga ut pengar kan man nog inte vara riktigt säker innan man dubbelkollat.

https://www.expressen.se/dinapengar/pension/bolaget-har-marknadens-dyraste-pensionsfonder/

Kommentera

svarade på frågan för sedan

 • Går det att avsluta ett sparande hos Movestic hur som helst?
  Ja absolut, det ska gå att flytta från movestic, beror väl bara på lite vad för typ av tjänstepension hon har genom dom. Vi är inte kollektivanslutna och hade vår pension där. Jag bytte så snart jag kunde till avanza där jag förvaltar allt själv istället.
 • Vad skulle detta kosta henne?
  600kr, nya regler.. tidigare var det en viss procent av kapitalet, nu är det max 600kr sedan någon månad tillbaka vill jag minnas.
 • Finns det några dolda risker att beakta med tanke på att hon är relativt nära pensionsålder?
  Jag kan inte komma på något negativt med att byta till en depå hos avanza exempelvis. Inga dolda avgifter till skillnad från movestic. Deras egna portföljer (movestics alltså) har bland annat höga avgifter, men också ibland resultatbaserade avgifter också.. så ja det är helt och hållet skräp i många fall. Det som kan vara värt att tänka på är att hon behöver få detta godkänt av sin arbetsgivare (om hon själv inte är arbetsgivaren dvs) :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tror att 600kr gäller från 1 april 2021. Min flytt från Movestic till SEB under året kostade i trakterna av 40000kr, men den kostnaden tog SEB.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PerW

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-30 klockan 23:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.