flytta från VP till ISK nu när en aktie har störtat?
Sök:

flytta från VP till ISK nu när en aktie har störtat?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredde

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: flytta från VP till ISK nu när en aktie har störtat?

Hej,

Jag har ett VP-konto som jag gärna vill flytta alla mina aktier ifrån och istället anv ett ISK. Många pratar om när man ska görs det för att undvika för hög skatt vid försäljningen av aktierna. Nu har en av mina aktier störtat. Kan man använda den värdeminskningen i samband med ett byte från VP till ISK för att minska skatteeffekterna?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är en svår fråga, men helt klart är det bättre att flytta en aktie som ligger på minus än en som ligger på plus. Sedan kan man inte gärna sitta och hoppas att ens aktier ska rasa i värde. Och om man tror att börsen ska gå ner bör man inte äga aktier alls.

Ett sätt att göra det på är att ta det stegvis över ett eller två år. Då garderar man sig i alla fall mot att ha gjort flytten vid fel tillfälle. Å andra sidan kanske det sedan visar sig att det hade varit bättre att flytta allt på en gång.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Fredde,
Det som du syftar till är att kvitta en aktie som har gått minus med en som har gått plus.
Om du t ex. har gjort en förlust i en aktie så kan du ”kvitta” den med en som har gått lika mycket plus utan att behöva betala extra skatt (det kan givetvis vara en mängd aktier och inte bara 1 vs 1).

Aktie A inköp: 10 000 kr, värde 5 000 kr. Förlust = 5 000 kr.
Aktie B inköp: 5 000 kr, värde 7 500 kr. Vinst = 2 500 kr.
Aktie C inköp: 10 000 kr, värde 12 500 kr. Vinst = 2 500 kr.

Du kan alltså kvitta Aktie A mot Aktie B + Aktie C, dvs. Sälja Aktie A, Aktie B och Aktie C (om du sedan återköper alla eller enstaka i ny ISK depå eller inte spelar ingen roll för skatten).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fredde: om du har en strategiskt allokerad portfölj, då är är svaret nej på din fråga. Rebalansera då hellre på ISK-depån.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 09:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.