Flytta hela sparandet till Lysa eller ej
Sök:

Flytta hela sparandet till Lysa eller ej

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Flytta hela sparandet till Lysa eller ej

Hej alla!

Jag går i tankarna att flytta hela mitt sparande till Lysa, men har inte riktigt bestämt mig.

Jag borde egentligen svara på frågan själv eftersom jag är rätt insatt i för- och nackdelar med egna innehav som ska ombalanseras och avgifter osv.

Det långsiktiga sparandet till barnen ligger 100% i indexfonder enligt följande fördelning:

65% Swedbank Robur Access USA
10% Länsförsäkringar Europa Indexnära
8% Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria
7% SEB Sverige Indexfond
5% Swedbank Robur Access Asien
5% Länsförsäkringar Japan Indexnära

Jag har tyckt att den här fördelning täcker det mesta rätt bra. Det blir drygt 4000 bolag över hela världen. Totala produktavgiften är 0,32%. Hos Lysa skulle den bli 0,415% och 6000 bolag. Skillnaden i avgift tycker jag är försumbar.

Jag funderar dessutom på att gå ifrån en 100/0 och gå in i en 90/10 och det blir ju hopplöst att hålla på att mecka in det i fonderna ovan om jag dessutom vill ha fler än en räntefond.

Jag sparar 2000:- per månad till den portföljen och då går det inte att trycka in tre till fyra räntefonder om det ska vara 10% av innehavet.

Sen kommer vi till ett annat ”bekymmer”. LF är min vardagsbank och det ska fortsätta vara så. Jag har all vardagsekonomi gratis (inklusive gratis VISA-betalkort) hos LF om jag har lön, hemförsäkring och sparande om minst 500:- hos dem. Jag har allt detta och även barnförsäkringar där.

Det som jag drar mig lite för är att Lysa har nästan 20% Sverige, ca 12% Asien/Emerging markets och ”bara” ca 40% USA vilket avviker en hel del från de etablerade världsindexen.

Jag har dessutom funderingar på att skapa flera ISK-konton hos Lysa för att lägga allt sparande där.

Mina tankar kring kontona är:

 • Barnsparande
  • 90A/10R
 • Buffert (ligger idag hos SBAB)
  • 0A/100R
 • Konsumtion (1-3 år)
  • 10A/90R
 • 3-5 år
  • 60A/40R
 • Långsiktigt sparande (+ 10 år)
  • 100A/0R

Tanken med bufferten är att utnyttja styrkan i kombination med den relativt låga risken i räntefonder för att få så mycket som möjligt. Det kanske är att gå lite för långt och då blir det bara fyra sparanden.

Det som talar för Lysa är att jag kan justera fördelningen ränta/aktier på ett mycket enkelt sätt mellan de olika kontona och det behöver inte bli jämna procent, utan jag kan sätta in 200 kr och fördela 60/40, 73/27 osv. Sen ombalanseringen, den sköts ju automatiskt och inget jag behöver bry mig om, utan jag kan bara lägga till autogiro och sen köra på och ”glömma” allt.

Det som talar emot är förväntad avkastning som jag tror blir högre i min portfölj eftersom jag bl.a. har en större andel USA. Å andra sidan så är risken högre om USA backar stort. Det som då talar för min allokering är att jag har i princip lika stor del USA som LFGI som är en mycket populär fond. En 90/10 hos Lysa skulle jag vilja påstå är väldigt lik Globala Barnportföljen som har ca 47% USA, 13% Asien/Tillväxt, 11% Sverige.

Jag har en tanke som jag brottas med för att få allt att gå ihop och det är att spara 500:- i månaden på ett ISK hos LF och bara köpa LFGI 100% och resten på ett Lysakonto.

Samtidigt som jag tycker det är lite kul att hålla på så är jag ganska less på att hålla på och istället lägga tid och tankar på andra saker än fondfördelning och ombalansering etc.

Om jag inte kan bestämma mig får jag väl singla slant:-)

Jag tar gärna emot era tankar kring detta.

Stort tack på förhand,
Fredrik

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag har precis som du insett att en 90/10 sköter sig nog bäst hos Lysa?! Jag pallar inte ombalansera och hålla ständig koll på vad som är bäst/billigast när det kommer till räntedelen. Jag lägger 1/3 av allt mitt sparande hos Lysa i en försiktig början och känns det bra efter en tid så åker allt mitt kapital in där.

//Tomas

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är precis så jag också ser det. Jag gillar min fondfördelning, men samtidigt är risken i den ganska hög och jag känner att jag vill få ner den lite samtidigt som jag vill ha lite småbolag och räntor. Blir ju en hopplös kombo hos andra än Lysa.

  Jag avvaktar lite och ser om jag får fler tankar från läsarna innan jag gör något.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Hej Fredrik. Vilken slump! Det är precis vad jag har gjort denna vecka. 1) Jag flyttade mitt ISK från min Länförsäkringar bank till Nordnet. 2) Fyllde på alla mina buffertar..(tack Jan för senaste avsnittet), 3) börjat månadspara i lysa (90/10) (tänkte börja med 2500 om månaden och avvakta hur det går/kommer kännas sedan…. och (!) 4) anpassade mitt månadsparande hos LF till 500 sek i LF global index och inget annat för att behålla precis samma förmåner som du nämnde. ;P

  Kanske en sak som jag inte vet om jag gjorde ”rätt”: jag kommer inte ha någon räntefond-del på mitt Nordnet ISK och kör 100% aktier där. Däremot skaffade jag ett SBAB sparkonto där jag själv kommer att lägga i 10% av mitt hela sparkapital. Då slipper jag iaf fundera på hur mina räntefonder skulle fördelas och jag tror det kommer bli enkelt att överföra en tiondedel av mina köp till sparkontot varje gång.

  Går det bra med Lysa så kommer jag kanske öka mitt månadsparande där.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Så har jag då gjort slag i saken.

Axel på Lysa har hjälpt mig med att rensa gamla konton så jag kan börja med blank historik.

Det blev fyra konton.

Högrisk – 90/10
Mellanrisk – 60/40
Lågrisk – 30/70
Buffert – 10/90

Har satt in kapital och lagt upp månadssparande till samtliga konton med olika belopp. Mest till högrisk då det är till barnen.

Nu har jag allt automatiserat och jag kan bara luta mig tillbaka. Jag kanske ändrar fördelning framöver, men tanken är att jag ska kunna använda pengar från mellan- och lågrisk samt buffert.

Blir nog bra på sikt.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik. Det har gått ca 7 månader sedan verkar det som enligt kommentarshistoriken. Hur har det gått för dig hittills? Jag går själv i exakt samma tankar.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fabbe

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle också gärna vilja veta resultatet hittills, hur har det gått?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-24 klockan 08:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.