Flytta ihop och hyra ut
Sök:

Flytta ihop och hyra ut

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

Den här artikeln publicerades 2017-09-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta ihop och hyra ut

Hej! Jag och min pojkvän äger varsin bostadsrätt med i stort sett lika avgifter, då inräknat hyra/ränta/amortering. Jag kommer snart att flytta in hos honom, och hyra ut min lägenhet. Vad ska jag göra med den vinst jag gör vid uthyrning? Vi är båda överens om att jag fortsätter betala min hyra och han fortsätter betala sin. Räkneexempel:

Min totala boendekostnad 8000 kr

Hans totala boendekostnad 8000 kr

Jag hyr ut för en summa som motsvarar min nuvarande boendekostnad samt slitage och el/värme-förbrukning.

För att skapa så små förändringar som möjligt i våra respektive budgetar (inför en ev men förhoppningsvis utebliven separation) tänker han att vi fortsätter betala våra boendekostnader som tidigare, från våra egna konton. Så långt är vi överens.

Den summa som jag får in från hyresgästen, lägger vi på gemensamt sparande. Jag betalar ingen hyra till honom, men ”ger” honom samtidig hälften av pengarna. Är det rättvist? Jag tycker det känns lätt och överskådligt, och han har rätt i att jag inte hade kunnat hyra ut utan tillgången till hans lägenhet. Samtidigt är det en stor summa pengar, jag vill också känna att han bidrar till bort sparande.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Detta ämne är av sin natur subjektivt, men så här tänker jag:

Bor man ihop, då delar man också på alla gemensamma utgifter, inkl. boendekostnad. Fördelningen kan vara 50/50 eller anpassad efter era respektive inkomster. Enklare och rättvisare än så blir det inte.

Vad gäller vinst på uthyrning av din bostad har din pojkvän en poäng att du inte skulle kunna göra den vinsten om du inte bodde hos honom, varför det är rimligt att han får del av vinsten. Notera: Del av vinsten, efter att avgift, el, kostnad för slitage, skatt*, mm. är betald. Han ska alltså inte ha hälften av hyran oavkortad.

*Var beredd på att du måste deklarera och skatta på vinsten från bostadsuthyrningen: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/uthyrningavbostad/bostadsratt.4.233f91f71260075abe8800033531.html

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Angående att ni vill hålla era budgetar så separata som möjligt: Ni skulle kunna skaffa ett gemensamt kreditkort som ni endast använder till gemensamma kostnader (boende, mat, inredning, o dyl.). I slutet av varje månad betalar ni av krediten till 100% efter tidigare överenskommen fördelning. I händelse av separation klipper ni helt enkelt korten och går skilda vägar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alexander

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tycker att enklast borde vara att du behåller pengarna för lägenheten eftersom du inte går med vinst på den som jag förstår det utan de pengar du får in från hyresgästen ska täcka lägenhetens omkostnader.

Sen skaffar ni ett gemensamt konto för era gemensamma utgifter (mat, el, hyra för pojkvännens lägenhet, nya möbler m.m) och sätter där in lite mer än era normala omkostnader. Då bygger ni upp en liten gemensam buffert för att underlätta större gemensamma köp i framtiden eller så kan ni använda överblivna pengar till semesterresa.

Alla privata inköp för kläder, fikor och övriga ”leksaker” håller ni på privata konton.

 

Det förslag ni har tänkt ut fungerar säkert också bra, tycker att han bidrar till ert gemensamma sparande då han står för hyran på ert boende. Är hyra precis samma på bägge lägenheterna blir ju detta upplägg helt rättvist annars har den med lägst hyra en liten fördel.

Men iaf i min relation skulle detta systemet bli skevt då min sambo står för nästan alla matinköp i familjen och då fungerar ett gemensamt konto bättre.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-19 klockan 11:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.