Flytta ihop
Sök:

Flytta ihop

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Flytta ihop

Hej!

Min pojkvän har precis vunnit budgivningen för en lägenhet med hjälp av sin pappa som står för en stor del av kontantinsatsen. I lägenheten ska de sätta upp en vägg och hyra ut ett rum. Boendekostnaden på ca 4000 kr kommer då att täckas och de kommer antagligen gå lite plus. Min pojkvän vill gärna att jag flyttar in med honom också men jag som precis flyttat ihop med min kompis vill avvakta nåt halvår även om det känns som ett steg jag vill ta med honom snart. Det som kanske främst gör att jag vill tänka till lite innan är att jag vill att vi hittar en lösning på hur vi skulle dela upp boendekostnaderna.

Det naturliga i ett annat fall känns som det skulle vara att dela månadsavgiften + driftskostnader i tre (räntan kan ju också diskuteras). Avgiften för den här lägenheten på drygt 60 kvm är dock 900 kronor med flera näringsverksamheter i föreningen och då bor jag ju i princip gratis. Samtidigt känns det olustigt att han skulle göra vinst på mig och att jag betalar på hans lån känns som en riktigt kvinnofälla. Jag har också föreslagit att vi ska köpa lägenheten tillsammans där jag äger 30 procent eller nåt liknande men det kan bli komplicerat om vi är tre som ska gå in med olika stor kontantinsats (Hans pappa, han och jag). Kan tillägga att jag nu har en hyra på 1500 kr i studentboende.

Är tacksam för alla svar och inputs jag kan få!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Klurig fråga då folk har olika åsikter, svårt att veta vad som är rätt men såhär tänker jag.

Till en början, dela på utgifterna. Månadsavgift, el, bredband etc. Jag tänker att ni kan börja så, för att se hur det är att bo ihop. Sedan, när ni har gjort det en period och ser att allt funkar (sambo kan vara stor skillnad från att vara särbo) så kan ni ta upp frågan om att köpa in sig i lägenheten igen. Det är mycket administration, och ett stort åtagande att köpa boende tillsammans och därför kan det vara skönt att ta ett steg i taget innan man tar det stora beslutet.

Sen är ju en fråga ni kan ställa er ifall det skulle räcka med att du och din pojkvän stod på lägenheten ifall du köper in dig längre fram, kanske behöver ni inte vara tre då?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Först och främst, det finns ju inget självklart svar här. Men några punkter att fundera på kanske:

Hur ser det ut mellan din pojkvän och hans pappa? Betalar din pojkvän något till sin pappa, t.ex. ränta för kontantinsatsen? Hur delar de inkomster och utgifter? Fallet kompliceras tycker jag av att din pojkväns pappa sannolikt indirekt ger honom pengar, men man är osäker på om han vill ge dig pengar? Utgångspunkten tycker jag ska vara att ni delar på din pojkväns utgifter. I praktiken kanske ingenting?

Generellt så tycker jag att om man flyttar in i någon annans bostadsrätt så ska man betala halva avgiften+ driftskostnader såsom el, tv, bredb + halva kapitalkostnaden, dvs ränta på banklån och eg. en ränta för det som lägenhetsägaren lagt kontant, som den inneboende ju drar nytta av. Då blir det så nära man kommer att betala ”halva hyran” var.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din kommentar!

  Även om jag och min pojkväns pappa har en bra relation så är ju inte tanken att han ska sponsra mitt boende. Jag vet inte riktigt hur de delar upp vem som äger hur mycket av lägenheten men det är hans pappa som går in med mest pengar till kontantinsatsen. Tanken är sedan att en inneboende täcker bostadskostnaderna de har men där vet jag som sagt inte hur de delar upp det. Flyttar jag in lär de ju också sänka hyran för den inneboende som ska trängas med fler. Även om min pojkvän då i praktiken inte har några utgifter så tycker jag personligen inte att jag ska bo nästan gratis.

  Kanske det enklaste är om jag köper in mig i lägenheten för att slippa känna sig som en golddigger..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-19 klockan 09:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.