Flytta in och ut från ISK + räntefond
Sök:

Flytta in och ut från ISK + räntefond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erika

ställde för sedan frågan: Flytta in och ut från ISK + räntefond

Hej!

Jag sålde mina fonder jag hade på fondkonto och dessa placerades istället på ISK för att jag skulle kunna börja på ”ny kula”. Just nu ligger de på ett konto på ISK, vilket jag är medveten om inte är bra. Undrar dock hur jag ska gå till väga när jag nu ska börja investera dem: jag vill inte investera allt på en gång. Funderar på månadsspar i kanske två års tid. Ska jag flytta ut allt till räntekonto och månadsspara från detta? Då kostar ju själva kontot inget, men insättningar beskattas till ISK. Har jag allt kvar på ISK beskattas det med.

Min bankman sa att jag borde ta ut det jag ska investera i år och sätta i räntekonto och sedan månadsspara därifrån, och sedan kanske ev sätta det som ska investeras år 2 i räntefonder. Men jag är lite skeptisk till de där insättningarna. Hur ska jag tänka?

Undrar även om det finns några bra och ”säkra” räntefonder i nuläget?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som du skriver så beskattas du på summan du har på ISK nu, även om det bara ”ligger där” utan att investeras. Även om du skulle flytta det från ISK till annat nu så beskattas det om det redan är insatt.

Finns det någon särskild anledning till att du inte vill investera allt nu direkt? Gällande fonder så brukar man rekommendera att man gör stora insättningar om man kan.

Är lite fundersam till bankmannens råd där. Om pengarna redan sitter på ISK blir det dyrare för dig skattemässigt att flytta det till räntekonto och sedan föra tillbaka till ISK med tiden, det blir dubbelbeskattning.

 

Hur lång sikt har du på ditt sparande? Är det exempelvis 5-10 år är nog inte räntor det bästa alternativet.

Gällande bra räntefonder så har Jan skrivit om några i detta inlägg som jag länkar. Värt att notera är att inga räntefonder ger särskilt mycket avkastning i nuvarande läge och om reporäntan går upp kan långa räntefonder påverkas negativt.

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

 

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin!
  Jättestort tack för svar.
  Felet är väl att alla pengarna flyttades över till ISK efter det att fonderna avvecklades. Det som skulle skattas och det som inte skulle investeras direkt borde så klart lagts på räntekontot istället…men nu är det som det är.

  Min sparhorisont är på väldigt lång sikt, 10 år minst. Min plan är att investera halva summan första året och andra halvan nästa år. Det jag investerar i år, är i 7 olika fonder en gång i månaden. Den andra halvan tänkte jag lägga i räntefonder för att få ngn procent, men i dagsläget känns det svårt. Kanske bättre att flytta ut dem och sätta på ett sparkonto men ngn procents ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erika

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-18 klockan 20:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.