Flytta IPS till Avanza, men rätt att investera just nu (06 2018)?
Sök:

Flytta IPS till Avanza, men rätt att investera just nu (06 2018)?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Flytta IPS till Avanza, men rätt att investera just nu (06 2018)?

Hej,

och tack för en fantastisk blogg, som har lärt mig mycket!

Jag har ett gammalt IPS på Nordea, ca 48.000 kr investerade i Nordea Stratega 70 med höga avgifter. Jag gör inga inbetalningar längre, och nu har jag äntligen kommit mig för att (kanske) flytta dem till Avanza.

Om jag förstår saken rätt ska man kunna flytta ett IPS i Nordea till ett IPS i Avanza, som sedan omvandlas till ISK. Det jag inte förstår är hur beskattningen kommer att ske. Enligt Konsumenternas.se ska själva flytten inte utlösa någon skatt. Men jag vill ju inte behålla pengarna i den dyra Nordea-fonden, så det innehavet ska så småningom säljas och vinsten (eller hela innehavet?) beskattas väl med 30 %. Eller?

Det var min första fråga. Råkar jag ut för skatt vid flytt och den efterföljande försäljningen av Nordeafonden inför ny investering, och vad beskattas i så fall – vinsten eller hela innehavet?

Min andra fråga är om du tror att sommar 2018 är rätt tidpunkt för att investera dessa 48 000 kr i ett nytt pensionssparande, i en klumpsumma. Börsen har gått upp rejält sedan 2008 och jag tror att en vändning kommer snart. Då känns det lite dumt att köpa när börsen (kanske) är som högst. Är det kanske rentav bättre att behålla den dyra Nordeafonden ett par år till och se om börsen faller rejält?

Vänliga hälsningar,
Anna

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag är just nu också inne på att flytta min IPS till Nordnet alt Avanza.

Men som jag förstått det kan IPS som sparform inte ändras genom att byta aktör. Alltså ej möjligt att stoppa de pengarna i en ISK utan de blir på ett IPS-konto även hos nya aktören.Någon annan som vet att detta är korrekt?

Flytten blir dock inte föremål för beskattning i samband med flytten utan först vid uttag (i dagsläget tidigast vid 55års ålder).

Fördelen med att flytta pengarna från Nordea kan som du säger vara lägre avgifter hos annan aktör.

 

Vad gäller din fråga om att placera i aktier eller inte så är det ju så att du i dagsläget med Stratega 70 ligger placerad till 70% på aktiemarknaden och 30% i räntor. Vilket innebär att en större börsnedgång skulle påverka dig ganska rejält ändå med den placeringsinriktning du redan har. Istället för att placera 48 000 i en ren aktiefond i samband med bytet så kan du i så fall kanske i dagsläget köpa en billig global aktiefond för 70% av ditt värde och en billig räntefond för återstående 30%.

Det är alltid svårt att tajma aktiemarknadens upp o nedgångar och eftersom pengarna för din del är låsta i IPS fram till tidigast 55 så spelar det troligtvis ingen jätteroll i slutändan om du skulle köpa aktiefond till 100% i dagsläget. Men köper du 70/30 i din nya placering så kan du ju använda de 30% i räntor  till att ”fynda” vid en sättning i marknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Korrekt och bra svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Hej,

  stort tack för svar!

  Nu har jag också pratat med Avanza i telefon:

  IPS förblir IPS även efter flytt. Det kan inte omvandlas till ISK.
  Ingen beskattning sker vid flytt.

  Vänliga hälsningar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, det verkar som att mitt svar försvann…

 

Stort tack för svar!

Jag ringde till Avanza och dubbelkollade:

IPS kan endast flyttas till IPS. Det kan inte omvandlas till ISK.

Ingen beskattning sker vid flytt.

 

Vänliga hälsningar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-03 klockan 09:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.