Flytta mina onoterade akiter till AB?
Sök:

Flytta mina onoterade akiter till AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Flytta mina onoterade akiter till AB?

Hej!

Jag kommer, genom optioner, köpa (privat) onoterade aktier. Skulle jag sälja aktierna dag 1 skulle jag ha gjort 150% vinst, men jag planerar att behålla dessa.

Men jag funderar på att skapa ett eget AB och flytta aktierna dit (aktierna är tänkt att vara de initiala insatsen som behövs). Kommer jag drabbas av någon skatt då?

Många snackar om att investera vinsten genom sitt bolag istället för att ta ut den ifrom av utdelning och sen investera privat. I dagsläget så är  ekonomiskt ingen skillnad då ISK är så förmånligt. Men hur fungerar det med skatten i detta fall.

Mitt bolag kommer inte göra något annat än att äga aktierna i det onoterade bolaget, och inkomsten kommer vara utdelningarna från det onoterade bolaget. Dessa pengar hade jag tänkt föra över till ett KF (antar jag?)  Och investera i noterade bolag.

Innebär detta att utdelning från det onoterade bolaget till mitt bolag är en vinst, eller går bolaget 0kr i vinst då det köpt andra bolag för sin inkomst?

Är det KF som gäller?

Google är mycket förvirrande när jag söker information för det verkar som om det är skillnad på att äga onoterade och noterade bolag, som ett bolag…

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är så olika från fall till att jag skulle rekommendera att prata med en redovisningskonsult alternativt en revisor.

Det är en hel mängd specialregler som gäller t.ex. om andelarna är tillräckligt stora för att kvalificera för dotterbolag, om de onoterade andelarna är näringsbetingade eller ej etc. Vinster från onoterade aktier kan vara helt skattefria men å andra sidan medges inte avdrag och så vidare. Det går således inte att säga så mycket.

Min grundtes brukar vara att det sällan finns någon anledning att bilda ett AB om man inte har en specifik tanke. Att göra det för att ”minska skatten” brukar sällan fungera. Redan att du kan ha dem i ett ISK/KF antyder att det inte kommer att löna sig med ett bolag. Men som sagt, kolla upp din specifika situation.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Tanken var inte att ha de onoterade på ISK/KF, utan att stoppa aktieutdelningen där och sen köpa noterade aktier för pengarna.

  Min förhoppning var att de speciella reglerna tillät mig att se utdelningen från onoterade bolag som inkomst (till mitt AB), och den spenderar (köper aktier i andra noterade bolag) jag all inkomst och gör 0kr vinst = ingen skatt. Men antagligen går det inte och det är lika bra att äga privat och köpa aktier i ett vanlig ISK för utdelningarna.

  Men det är är så många regler… Men tack för försöket, vi ses på Fikatillsammans i Stockholm:-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Om du äger onoterade aktier via ett bolag och uppfyller vissa krav så blir utdelningen till AB:et skattefri. Dessa kan du sedan använda för att köpa nya aktier i en KF via bolag. Däremot när du ska ha ut pengar ur bolaget i nästa steg betalar du ganska mycket skatt – även om du tar ut det via utdelning.

  Kul att vi ses i Stockholm! :-)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Vad menar du med ”ganska mycket skatt”? Jag tänker att de ska växa där över en längre tid, men när jag ska ta ut de, blir det mer skatt än de normala 20-30%? Eller om vi förenklar det lite,

  Om jag får skattefri utdelning från mina onoterade aktier till mitt AB, och sen direkt tar en utdelning från mitt AB till mig själv privat. Skulle då skatten bli högre än om det onoterade aktierna ägdes av mig privat och gav utdelning direkt till mig? Alltså tillkommer det någon extra skatt iom att du skrev ”ganska mycket skatt”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 4. Vit pil

  Hmm… du har kanske rätt. Det borde ju bara bli privat skatt på utdelningen. Som sagt, jag kolla med en redovisningskonsult så att du garanterat får rätt på det.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  I efterhand antar jag att du syftar på fåmansreglerna. Men i teorin, iom att jag kanske slipper skatten på utdelningen så kan jag ju köpa mer aktier än vad jag skulle kunna göra privat, sen med ränta på ränta så bör det i teorin bli mer pengar. När jag sedan i slutändan tar ut pengarna och behöver skatta så kommer både jag och staten få mer pengar, än om jag hade gjort det hela privat?

  Dvs win win för både staten och mig, men det hela är fördröjt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-19 klockan 19:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.