Flytta över från Avanza till Lysa?
Sök:

Flytta över från Avanza till Lysa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Flytta över från Avanza till Lysa?

Hej!
Jag är 29 år och började spara i fonder för 2 år sedan och fick då  hjälp av dåvarande partner. Jag har försökt lära mig mer och förstå men tycker det är så otroligt tråkigt och det. går. bara. inte in. Bor i hyresrätt och planerar ej att köpa bostadsrätt men eventuellt fritidshus och skaffa barn inom 5 år.

Nu var det dags att ombalansera mina två konton och jag inser att jag råkat radera excel-dokumentet jag tidigare använt för att hålla koll så i samma veva som jag satte upp det på nytt så trillade jag in här och blev då nyfiken på att eventuellt flytta över mina portföljer från Avanza till Lysa.

Kan tillägga att jag ej har månadssparat utan istället satt in en större klumpsumma 1 gång för två år sedan och sparat på ett sparkonto med 0% ränta på min bank… Detta vill jag såklart även förändra.

Min fråga är om det kan vara en bra idé för mig att flytta över mina 2 portföljer från Avanza till Lysa?

Det lockar för att helt enkelt kunna luta mig tillbaka och inte bry mig så mycket samt lindra ångesten över att känna att jag inte riktigt vet vad jag håller på med eller förstå om mina fonder går bra eller dåligt… Jag antar att jag isåfall måste sälja av allt på Avanza och sedan helt enkelt sätta upp och starta om på Lysa – vad skulle detta kunna kosta och vad kommer jag behöva skatta? Eller är det bättre att stanna kvar i Avanza..?

Nuvarande portföljer:
 
”Snartsparande” / Mellanriskhink
ca 264k (satte in 250k), fördelat 60/40

”Långsparande” / Passiv
ca 28,8k (satte in 30k), fördelat 90/10

Vill oavsett om jag flyttar över ovan till Lysa eller ej starta ett buffertsparande på Lysa fördelat 20/80 på ca 40k och placera övrig buffert på 2 sparkonton, ett med och ett utan bindningstid (ca 110k totalt). Eventuellt Klarna? Samt börja månadsspara ca 2-3000kr.

Vad tror ni om detta? Ska jag fortsätta med mina portföljer på Avanza och vara lite osäker på om jag gör rätt eller ska jag sälja och flytta över till Lysa.

Tacksam för alla råd och tips!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Sälj och flytta över till LYSA det kommer du tjäna på om du inte tycker om att pilla och fixa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lutar åt det, var i kontakt med dom nu och det går att bara flytta över ISK från Avanza till LYSA :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Behåll Avanza och köp deras globalfond Avanza Global. Du behöver också en buffert på ett bankkonto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  Har Avanza Global idag i min mellanrisk-portfölj, tror jag ändå flyttar över min ”mellanrisk” och ”hög risk” till Lysa och även startar en buffert 20/80 där samt startar sparkonton med rörlig och fast ränta på Klarna. Kanske även har lite buffert på min huvudbank för nervernas skull hehe

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Om du anser att du inte vill hålla på att pilla varje år och har ångest över att behöva göra det så finns det ingen anledning att ha en egen portfölj hos Avanza, det finns fondrobotar som gör det jobbet åt en för en liten slant så känns som att det är de du borde gå på.

När du flyttar pengar från Avanza till Lysa så kommer det att va en liten skattekostnad på en fjärdedel av 0.375% av kapitalet som flyttas, så blir inte så stora pengar.

Bufferten bör ligga på ett sparkonto med insättningsgaranti och ränta, detta då du ska kunna komma åt dessa pengar när du väl behöver dessa, dom är just till för oförutsägbara utgifter.

Hoppas detta hjälpte något!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-03 klockan 13:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.