Flytta privat pension från Handelsbanken
Sök:

Flytta privat pension från Handelsbanken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Flytta privat pension från Handelsbanken

Hej,
Jag har pensionssparande på Handelsbanken som bara ligger och som jag inte vet om jag ska låta vara kvar, börja spara till igen eller föra över till ISK på tex LF eller Avanza om det går och blir mer fördelaktigt i längden..?

Eget privat sparande i Handelsbanken har insättningar är gjorda på länge. Ena sparformen heter ”Pension egenföretagare Fond” som jag slutade spara till typ 2010-2011, dels pga att jag har inte kvar mitt företag (och Handelsbanken gjorde även i samma veva någon ändring att det inte går att spara till den form längre, minns inte riktigt). Generationsfonden ”Handelsbanken Pension 80 Akt A1” har alltid varit däri sen start som har 1,25% i avgift (om det tillkommer ytterligare avgifter vet jag inte). Totalsumman är ca 23000 kr nu och insättningar har uppgått till 9500 kr. Värdeutvecklingen ser ända bra ut utan att ha lagt in några pengar på länge och trots avgiften? Rätta mig om jag har fel?

Sedan runt 2010-2011 skapade jag upp ”Privatpension Fond” och lade undan lite grann varje månad tills jag bytte bank till Länsförsäkringar slutet av 2016 pga bostadsköp. Vid byte av bank från HSB till LF skulle det skattas 30% på pengarna om jag flyttade på detta fondsparande, så jag flyttade inte pengarna och LF tvingade mig inte heller att flytta över pengarna. Sedan dess ligger alltså dessa pengar utan att jag lägger in några nya pengar på Handelsbanken. Det enda jag har gjort är att jag någongång har bytt fonder ibland för den som heter ”Privatpension Fond”. Där ligger nu fonderna ”Handelsbanken Global Tema” med 1,4% avgift och ”Handelsbanken Global Japan Tema A1 SEK” med 1,6% i avgift. Värdet uppgår till ca 27000 kr och insättningar har varit ca 13000kr. Tycker avgifterna är skyhöga och läst att det även om jag förstått det rätt (?) tillkommer kapitalavgift på 0,75% eller årsavgift på 60kr för denna sparform. Men jag vet inte om det är möjligt att där byta till billigare/bättre fondalternativ…vad nu än är bästa alternativ? Kan någon förklara om det ens är fördelaktigt att ha sån här Privatpension hos HSB?

Fondval som jag gjort för mindre summor som finns för Avtalspension från arbetsgivare har betydligt lägre avgift, och här är avgiften för ”Handelsbanken Global Tema” bara 0,13%. förstår inte varför det är 1,4% för samma fond i den privata delen, men gissar att det är för att ITP/PPM alltid är rabatterad?

ISK har jag även på både både LF och Avanza. Indexfonder framförallt med betydligt lägre avgifter.

Så vad ska jag göra tycker ni? Flytta över pengarna till ISK i LF eller Avanza och skatta för dem nu? Hur går det ens till generellt? Eller börja föra över pengar och låta sparandet va kvar i HSB (för att inte ha alla ägg i en korg och sprida risk)? Eller bara låta det fortsatt ligga och snurra utan några nya pengar..men då äter kanske avgifterna upp pengarna? Får inte riktigt ihop hur mkt man kan förlora på avgiften utan att tillföra nya pengar..hmm..
Väldigt tacksam för all input! :)

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Detta är lite samma sits som jag sitter i. Jag har också pengar i Handelsbanken Pension 80 Akt A1. Kan man byta den till Handelsbanken Global Index Criteria med bara 0.4 % i avgift. Tycker att den går bra den också. Någon som har åsikter om detta?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag bytte förra veckan från en aktivt förvaltad fond på Handelsbanken (ITPK Avtalspension) med höga avgifter och dålig utveckling till Global Index Cri, Europe Index Cri och Sve Index Cri med betydligt lägre avgifter och bättre utveckling. Eftersom jag börjat ta ut pension vet jag inte om det går att byta till t.ex Avanza. Skandalöst dåliga förvaltare på Handelsbanken tycker jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan-Olof
 2. Vit pil

  Hej kunde ni flytta från Handels?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag bytte förra veckan från en aktivt förvaltad fond på Handelsbanken (ITPK Avtalspension) med höga avgifter och dålig utveckling till Global Index Cri, Europe Index Cri och Sve Index Cri med betydligt lägre avgifter och bättre utveckling. Eftersom jag börjat ta ut pension vet jag inte om det går att byta till t.ex Avanza. Skandalöst dåliga förvaltare på Handelsbanken tycker jag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Maria!

Jag skulle ha börjat med att flytta ut pengarna från Handelsbanken till ett ISK i Avanza eller Nordnet.
Sedan byggt upp ett sparande och ekonomi enligt ”Fyra-Hinkar-Strategin”.

På lång sikt kommer detta att löna sig!

I PPM så är fonder rabatterade, så det kan vara det du ser.

Att behålla dina fonder på handelsbanken skulle inte diversifiera bättre, spelar ingen roll om du har allt på ett konto eller flera, det är marknaderna och tillgångsslagen du är exponerad mot som spelar någon roll.

Hoppas detta hjälpte något!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-16 klockan 09:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.