Flytta räntefonder från ISK?
Sök:

Flytta räntefonder från ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Leo

ställde för sedan frågan: Flytta räntefonder från ISK?

Hej,

En fråga liknande min har ställts tidigare men blev inte besvarad (https://rikatillsammans.se/fragor/sparekonom-flytta-rantefonder-fran-isk/), så jag försöker själv.

Jag har sedan våren sparat enligt Jans Nybörjarportfölj. Just nu lägger jag ca 25% av mitt månadsspar i räntefonder. I och med de nya skattereglerna för ISK så gick Joakim Bornold på Nordnet ut och rekommenderade att man inte längre lägger räntefonder i ett ISK (https://blogg.nordnet.se/hojd-skatt-pa-isk-och-kf-vad-innebar-det-for-spararna/).

Min fråga är helt enkelt vad jag borde göra med min portfölj. Ska jag helt enkelt sälja av alla räntefonderna och flytta det till någon annan sparform? Kanske till ett sparkonto hos exempelvis SBAB till och med?

Tacksam för era råd!

Mvh,
Leo

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ett sätt att resonera som jag personligen känner mig bekväm med är att dagens mycket låga ränteläge gör att aktie(index)fonder har gått väldigt mycket bättre än snittet över tid. Jag ser det som en kompensation för en dålig avkastning i räntefonderna. Jag känner att det är en trygghet att ha både långa och korta räntefonder (som du skriver ca 25%) i en långsiktig  portfölj, eftersom jag ser en lägre volatilitet direkt framför mig i portföljen. Jag har då även en krockkudde vid en korrektion eller börskrasch som jag då kan använda när alla aktier går att köpa billigt.

På lång sikt (20-25 år) tror jag att det är värt det och att förlusten inte kommer att vara så stor. Den strategin är beprövad av de bästa investerarna i världen så varför skulle vi ifrågasätta den, tänker jag? Sparkontot äts upp av inflation så att ha pengarna där är ingen större idé tycker jag.

Men alla tycker olika så det här är bara min personliga åsikt.

Mvh Eric

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-28 klockan 16:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.