Flytta sparade pengar till barnen från ISK till kapitalförsäkring?
Sök:

Flytta sparade pengar till barnen från ISK till kapitalförsäkring?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Cecilia

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta sparade pengar till barnen från ISK till kapitalförsäkring?

Sedan barnen föddes så satte vi in pengar som de fick vid dop, jul, födelsedagar etc på ett ISK konto i mitt namn (efter tips från SEB).

Nu har jag förstått att det är bättre med kapitalförsäkring barn för barnsparande då de kan stå som förmyndare.

Barnen är 5,5,3 år gamla och de kommer tidigast få pengarna vid 18 års ålder, Dvs det är många år kvar. Det finns nu ca 55 tkr resp 22 tkr i dessa ISK konton. Det jag undrar är om det är värt att flytta över pengarna till ett kapitalförsäkring barn eller om vi skulle förlora mycket för skatt i och med bytet?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Cecilia,
Det kostar motsvarande ett års skatt att flytta mellan ISK och KF (Det kommer ursprungligen från att folk flyttade ut pengar före datum då skatten drogs och flyttade in pengarna igen efteråt, det är inte lönt längre, eftersom flytten motsvarar ett års skatt).

Om det är värt eller inte får du avgöra, det finns fördelar med att det är en ”tvingande” överföring, men det kan även finnas tillfällen då det inte är önskvärt. Alla är inte mogna att få tillgång till stora summor pengar i en klump när de blir 18. En kompromiss av det hela är ju att alla nya pengar sätts in på ett KF och de tidigare pengarna behålls i ett dedikerat ISK tills de blir 18.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra förslag av Martin som absolut är görbart.

  Samtidigt skulle jag slå ihop båda barnens sparande i en pott. Läs mer i min artikel nedan:

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

jag har tre egna barn och två bonusbarn. Jag ser inga problem med att ha individanpassade ISK konton. Tvärtom anser jag det vara orättvist mot individen om man tar dennes gåvo/sparpengar för att balanser upp övriga barns spartillkortakommanden. Bättre då att försöka investera likvärdigt I de olika portföljerna men acceptera att års- och gåvoskillnaderna faktiskt kan spela roll för hur värde utvecklas över tid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Kalle!

  Det här med orättvisor mellan barn kan gnaga på dom länge, om en sådan orättvisa med bidrag/sparande från föräldrarna skiljer dom mellan så kan det bli riktigt sura miner.
  Att börsen inte levererar samma avkastning varje år är ju sanning för oss, men vad tycker en 18-åring som bara vill ha pengarna till sin första bostad? Då 18-åringens bror/syster fick dubbla summan?
  Tror inte att barnet bryr sig om att ”börsen går olika” då, tyvärr.

  Därför är det med ett ganska enkelt medel lätt att slippa detta genom att slänga ihop det i en klumpsumma som sedan kan delas ut.

  Säger inte att jag har rätt, men tror det är en bra tanke att ta in.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 08:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.