Flytta sparande eller ej
Sök:

Flytta sparande eller ej

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nilsson

Den här artikeln publicerades 2017-04-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta sparande eller ej

Har i dagsläget en kapitalförsäkring på knappt 300.000 på Folksam och har precis öppnat en ny kapitalförsäkring på Nordnet där jag tänker spara till mina barn. Ska jag flytta sparandet på Folksam till Nordnet, eller ska jag låta det stå kvar? När jag kollar fondutbudet på Folksam, så är det inte så stort. I dagsläget har jag rätt dyra fonder där, men tänkte isf ändra det till fonder med lägre avgifter. Tacksam för råd.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är svårt att ge något generellt råd utan att veta mer än ovan. Men ja, om det är en lång tidshorisont så lönar det sig om du betalar höga fondavgifter. Vi tänker sällan på att vid en fond-avgift på 1,40 procent ger vi bort nästan en tredjedel av vinsten på 20 år. Det är mycket pengar – helt i onödan i de flesta fall.

Det man behöver kolla är att det inte utlöser några straffavgifter, skatter eller liknande vid flytt. När jag har flyttat värdepapper tidigare så har jag alltid kontaktat Nordnets kundtjänst för att få hjälp att reda ut det. Många gånger betalar de också eventuella flyttavgifter eftersom de är intresserade av att få dig och dina pengar som kunder hos sig själva.

Lycka till med ditt beslut!

Hälsningar,
jan

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Jan för ditt svar. Jag har förstått det som att jag måste sälja de fonder jag har i Folksam, och köpa helt nya på Nordnet. Banken säger att Folksam inte tar någon avgift för att sälja fonderna. (Sparandet i Folksam är via min bank.) Men blir jag isf beskattad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nilsson
 2. Vit pil

  Ja, om du har dem i en vanlig aktie- och fonddepå så ja. Men om det är ett långsiktigt sparande så lönar det sig många gånger att sälja dem i alla fall och byta till ett ISK konto med nya fonder med lägra avgifter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-11 klockan 23:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.