Flytta sparande pengar och fonder?
Sök:

Flytta sparande pengar och fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

Den här artikeln publicerades 2017-04-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta sparande pengar och fonder?

Jag har ca 500.000 på ett e-sparkonto i vanlig bank o allemansfonder som jag ärvt som nu är värda ca 250.000, anskaffningsvärde 55.000. Ska börja ta ut pengar om 5 år när jag går i pension. Hur gör jag bäst för ett tryggt sparande som förhoppningsvis ökar med tidem?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ann,

Det är en jättesvår fråga utan att veta hur resten av din ekonomi ser ut. Allt handlar om de tillsammans med vad ditt mål är med både sparandet och livet. Tyvärr är ju inte Allemansfonderna det bästa alternativet som fond, Swedbank har ju till och med blivit anmälda till konsumentverket eller polisen för dessa.

Det är också svårt med tryggt sparande och hög avkastning då all avkastning bygger på risk. Risken minskar man med tiden man investerar. Ju längre tid man kan avvara pengarna, desto lägre risk och högre avkastning. Om du ska börja ta ut pengarna om 5 år, då skulle jag faktiskt tyvärr rekommendera ett sparkonto som ger runt 1 procent per år i ränta.

Alternativet är att investera 10 procent på börsen i globala indexfonder för varje år du kan låta pengarna vara i fred. T.ex. i år investerar du 50 procent av pengarna i globala indexfonder – t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära och 50 procent på sparkontot. Nästa säljer du av 10 % och flyttar till sparkontot så att du bara har 40 procent investerat och så vidare, så att du har 100 på sparkonto när du fyller 65 år.

Lycka till med ditt sparande!

Hälsningar,
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-12 klockan 15:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.