Flytta till ISK från VP, schablonmetoden, skatt och börsras
Sök:

Flytta till ISK från VP, schablonmetoden, skatt och börsras

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Flytta till ISK från VP, schablonmetoden, skatt och börsras

Hej,

Jag har aktier på ett gammalt vp-konto där jag inte vet några anskaffningsvärden. Dom motsvarar ca 12-13% av mitt totala sparande.

Med tanke på den rådande börsnedgången så funderar jag på att sälja av dessa aktier och köpa tillbaka dom (en del kanske blir fonder istället) på ett ISK för att få en lindrigare skattesmäll.

Jag vet inte riktigt hur man räknar på det… Men om jag har förstått rätt gällande skatten så är den 30% av försäljningsvärdet – omkostnadsbeloppet och att omkostnadsbeloppet, enligt schablonmetoden, är försäljningsvärdet – 20%. Ett räkneexempel blir då 100 000 vid försäljning. Omkostnadsbeloppet blir då 100 000 – 20% = 80 000 och skatten blir 30% av 80 000, alltså 24 000?

Då borde 76 000:- vara kvar och om dessa sätts in i t ex en global indexfond borde dom vara tillbaka på ca 100 000 efter 4 år vid en tillväxt på 8%. Dom bör sen kunna växa ikapp, och förbi ganska snabbt, jämfört med om pengarna får ligga kvar på vp-kontot? Eller räknar jag galet någonstans?

Jag tänker mig också att i och med att börsen är så svajig just nu så säljer och köper man inte allt på en och samma dag utan man portionerna ut det över ett par dagar. Så att inte börsen vänder samma dag som försäljningen och studsar upp 5-10% innan jag hunnit köpa aktierna till ISK:t. Låter det hela rimligt eller finns det en bättre approach för sitsen jag är i?

Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Jag tycker det låter som en bra approach, Jan har gjort en kalkylator för att räkna ut övergång från AF-konto till ISK, mixtra lite med siffrorna och du kanske kan få fram ett svar om när denna flytten skulle göra sig lönsam?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-01 klockan 18:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.