Flytta till Sverige från Norge
Sök:

Flytta till Sverige från Norge

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Flytta till Sverige från Norge

Jag har bott i Norge i cirka 10 år och har stort sett inte investerat alls, bara sparat och amorterat på bostad. De sparpengar jag har idag går till ny bostad i Sverige. Jag har tänkt bo kvar i Sverige och har inte planer på att flytta till nått annat land igen. Efter försäljning av min bostad här kommer jag att ha cirka en miljon över, en del behöver jag i buffert eftersom jag inte har jobb i Sverige än, men resten vill jag investera. Jag kommer att sälja i Norge innan jag skriver mig i Sverige. Jag vet inte om jag ska flytta mina pengar till Sverige, eller om jag ska investera i Norge. Har ju norskt personbummer osv efter många år här. Undrar om någon har tips eller vet vilka aspekter jag bör tänka på när jag beslutar mig för detta. Tack!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vet du hur mycket  förmögenhetsskatt betala du om du lämnar dina investeringar (te.x. aktier/fonder) i Norge?  Om du skriver i dig i Sverige kan du öppna ett ISK.

Om du har norsk medborgare och dina tillgångar i Sverige är skattskyldig i Norge också.  Jag har hört en norrman sade att skatteavtal mellan två länderna skapade problem i pensionsparning.  Tyvärr kom jag inte ihop detaljer.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad skulle vara anledningen till att behålla besparingarna i Norge? Jag har gjort samma flytt och kunde inte hitta något skäl till det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag flyttade från Norge 2012 efter att ha bott där i 6 år. Jag flyttade allt från Norge men behöll lönekonto hos Norsk bank. Orsaken till att jag flyttade allt var för att förenkla vid deklarationen. Vill ha så lite som möjligt att göra med Norska myndigheter. Allt är enklare i Sverige! Investeringsmöjligheterna är bättre här och skattemyndigheten är kanon! Se till att du har koll på din norska pension som kommer vara mycket viktig och att du placerar den effektivt. Tjänstepensionen placeras ofta i någon dyr typ av generationsfond som default. Stoppa in allt i billigaste globalfonden istället och balansera med räntor och övrigt i ditt privata sparande.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-28 klockan 09:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.