Flytta tjänstepension från SEB Trygg Liv och till ISK i Nordnet?
Sök:

Flytta tjänstepension från SEB Trygg Liv och till ISK i Nordnet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henry

ställde för sedan frågan: Flytta tjänstepension från SEB Trygg Liv och till ISK i Nordnet?

Jag är 56 år och statligt anställd och gör mitt val av försäkringsgivare via SPV. Har ca 180 000 kr i tjänstepension i två fondförsäkringar hos SEB och vill flytta pengarna till annan försäkringsgivare. Jag kan välja AMF, Danica, Handelsbanken, Länsförsäkringar, SEB, Swedbank. Danica har ingen årlig avgift på 75 kr/år som de andra för att administrera min försäkring förutom avgiften på vald fond. Är det bättre att välja Danica och någon av deras lågavgiftsalternativ (t ex Danske Invest Global Index med avgift på 0,24 el Pictet-Japan Index IS EUR på 0,15) eller är det bättre att välja Länsförsäkringar som tar 75 kr/år och då kunna välja deras Global Indexnära? Antar att flytta mina pengar från SEB är lämpligt vilket fall som helst även om de tar totalt sett 600 kr för flytten? Eller ska jag ha ett helt annat tänk i allt detta? Har sparande i Nordnet sedan tidigare 19 000 kr i ISK utifrån globala barnportföljen och 34 000 kr som kommer från privat pensionssparande i Nordea (fick betala flyttavgift) som jag nu ska köpa fonder för. Är det smart att föra över dessa 34 000 till ISK och betala skatten på ca 30 % eller ska jag ha kvar pengarna på kontot för privatpension (Nordnet) och köpa fonder där och beskatta senare när jag gör uttag vid min pension?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Henry!

Till att börja med kan jag tipsa om Jans artikel kring pension.

Tips för en bättre pension

Danske Invest Global Index skulle jag säga är likvärdig Länsförsäkringar Global Indexnära, så om det finns ett alternativ där den går att välja utan årlig avgift låter ju det toppen. Kan vara värt att flytta trots avgiften beroende vilka summor de handlar om! Jag själv har t.ex. en tjänstepension på ett par tusenlappar efter tidigare extrajobb som jag inte tycker är värd  att flytta på då avgiften äter upp en del, men i större belopp kan det vara värt det. Om du inte hittar fonder som känns passande i SEB det vill säga? Om du inte hittar de föreslagna fonderna på bloggen kan du alltid utifrån dessa punkter se om du hittar andra likvärdiga alternativ:

Hur väljer och analyserar man en indexfond?

Är kontot du har för privatpension på Nordnet ett sk IPS? Om det är ett IPS rekommenderas (som du ser i första artikeln jag bifogade) det inte eftersom det inte är gynnsamt för de flesta. Då är ett ISK bättre.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-14 klockan 09:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.