Flytta tjänstepension? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Flytta tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

Jesper ställde följande fråga för 1 år sedan:

Hej, Jesper, 26 år här!

På mitt arbete har vi tjänstepension genom Fora. Nu vet jag inte ens om detta är möjligt, men jag har läst att man kan flytta sin tjänstepension mot en summa pengar. Säg att jag vill köpa mig loss därifrån för att placera pengarna själv via ett ISK på Nordnet. Är det värt det investeringsmässigt eller kan de likagärna vara kvar där? För mig personligen skulle jag vilja placera dem själv, mest för att ha koll på vad det är för pengar jag kommer få ut i framtiden.

MVH Jesper

Det finns 1 svar till denna fråga

Henrik Tell svarade på frågan för 1 år sedan

Till att börja med kan du troligen inte flytta från Foras plattform. Pensionsförsäkringar är i princip flyttbara, men flytten måste godkännas av arbetsgivaren, som formellt är den som äger försäkringen. Och arbetsgivare brukar inte vara pigga på att ha särskilt många olika lösningar för pensionsförsäkringar hos olika leverantörer utan normalt är du hänvisad till en viss lösning när du arbetar på ett visst ställe. I ditt fall tydligen Fora.

Du kan dock fortfarande göra olika val inom Fora.

Om du vill styra dina placeringar själv kan du åtminstone för en del av pensionskapitalet välja en fondförsäkring hos något av de bolag som Fora erbjuder. Där kan du bygga en fondportfölj med det utbud som finns hos just det bolaget. Utbudet kommer inte att vara lika brett som Nordnet eller Avanza, men det brukar gå att hitta hyggliga alternativ, lite beroende på vilket bolag du väljer.

Och (utom i ovanliga undantagsfall) kommer du inte att kunna avsluta försäkringen och flytta pengarna till ett ISK – de här pengarna är inlåsta tills du är minst 55 år. Däremot går det bra att flytta försäkringen till Nordnet eller Avanza om du byter arbetsgivare, men då inte till ett ISK utan till en ny pensionsförsäkring. Där har du i allt väsentligt samma placeringsmöjligheter som inom ett ISK.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]