Flytta tjänstepension?
Sök:

Flytta tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

Den här artikeln publicerades 2017-05-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta tjänstepension?

Hej, Jesper, 26 år här!

På mitt arbete har vi tjänstepension genom Fora. Nu vet jag inte ens om detta är möjligt, men jag har läst att man kan flytta sin tjänstepension mot en summa pengar. Säg att jag vill köpa mig loss därifrån för att placera pengarna själv via ett ISK på Nordnet. Är det värt det investeringsmässigt eller kan de likagärna vara kvar där? För mig personligen skulle jag vilja placera dem själv, mest för att ha koll på vad det är för pengar jag kommer få ut i framtiden.

MVH Jesper

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Till att börja med kan du troligen inte flytta från Foras plattform. Pensionsförsäkringar är i princip flyttbara, men flytten måste godkännas av arbetsgivaren, som formellt är den som äger försäkringen. Och arbetsgivare brukar inte vara pigga på att ha särskilt många olika lösningar för pensionsförsäkringar hos olika leverantörer utan normalt är du hänvisad till en viss lösning när du arbetar på ett visst ställe. I ditt fall tydligen Fora.

Du kan dock fortfarande göra olika val inom Fora.

Om du vill styra dina placeringar själv kan du åtminstone för en del av pensionskapitalet välja en fondförsäkring hos något av de bolag som Fora erbjuder. Där kan du bygga en fondportfölj med det utbud som finns hos just det bolaget. Utbudet kommer inte att vara lika brett som Nordnet eller Avanza, men det brukar gå att hitta hyggliga alternativ, lite beroende på vilket bolag du väljer.

Och (utom i ovanliga undantagsfall) kommer du inte att kunna avsluta försäkringen och flytta pengarna till ett ISK – de här pengarna är inlåsta tills du är minst 55 år. Däremot går det bra att flytta försäkringen till Nordnet eller Avanza om du byter arbetsgivare, men då inte till ett ISK utan till en ny pensionsförsäkring. Där har du i allt väsentligt samma placeringsmöjligheter som inom ett ISK.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  tack så mkt för ett bra svar!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Byta från traditionell försäkring till fondförsäkring är troligtvis det lönsammaste du kan göra, särskillt i unga år. Stora delar av pensionen är ändå placerad i räntor så man får göra det man kan för att öka aktieexponeringen. Jag har själv FORA och har undersökt möjligheten att flytta till Nordnet/Avanza men det gick inte. Jag bytte till Länsförsäkringar fondförsäkring där jag tyckte det var bäst utbud och avgifter. Bytet tog flera månader, men var definitivt värt det. För dig som är så ung kan det röra sig om en vinst på 500000-1000000 i skillnad på slutresultatet i pension.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag flyttade allt kapital jag kunde till Lf, viss tjänstepension flyttade jag till SPP av den anledningen att jag inte kunde flytta detta till Lf. Välj inte entrelösningen, välj aktiefonder till billig kostnad. Gå in på småspararna.se och se vad de tycker du borde göra…dom har benkoll.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 2. Vit pil

  Småspararguiden.se menade jag:)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-08 klockan 23:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.