Flytta utländsk pension till Sverige
Sök:

Flytta utländsk pension till Sverige

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adde

ställde för sedan frågan: Flytta utländsk pension till Sverige

Hej på er,

Enligt de europeiska reglerna som finns får alla medborgare flytta sina pensionspengar över EU gränserna. Regeln har funnits sedan 2009 eller sådant. Det låter bra för mig för att jag har en hel del pensionrätt kvar utomlands (i mitt fall Holland) som jag gärna vill flytta till Sverige. Det känns mycket bättre att ha allt på ett ställe och i framtiden slipper jag i så fall få en ”månadsinkomst” som utbetalas i EURO.

Nu är det så att man FÅR göra ett sådant flytt men hittills har jag inte hittat ett enda svenskt pensionsbolag som faktiskt ställer upp och gör det. Förmodligen är det för kostsamt eller krångligt för dem att hjälpa en stackars utlänning. ;P Lite av en ”long shot” men finns det någon här som har erfarenhet med det här?

Om jag får, men det inte går, så får jag väl nöje mig att jag sprider min risk över valutagränserna. ;P Och ta krånglet med skatteverket och osv på köpet. Som tur har jag några år på mig att ordna det här (45 nu).. men än så länge har jag alltså inte lyckats.

/Adde

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressant regel, men exakt vad innebär den? Får man flytta pensionsrätter från motsvarande allmänpensionen i Holland till svenska systemet? Eller gäller det annat pensionskapital typ tjänstepension?

Jag trodde att när det blir dags för pension så får man söka om pension i de länderna du jobbat i, som kommer separat från den svenska allmänna pensionen. Men kanske jag missat denna regel?

Men det är annorlunda med annat pensionskapital. Jag lyckades flytta lite tjänstepension från Norge(iofs inte EU, men de följer ju de flesta eu-regler) , men det var för att det var under en viss summa och dessutom så låg den hos storebrand i Norge som äger spp i Sverige. Spp flyttade åt mig men andra jag frågade ville inte göra det. Nu har jag flyttat vidare till nordnet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag ska leta upp lite mer detaljer och länkar. Det har varit ett bra tag sedan jag sist kollade och då gav jag faktiskt upp. De få länkarna som jag hittar nu är på holländska. ;P

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Här hittade jag två länkar på svenska som nämner möjligheten att flytta inom EU. Men hittills har jag alltså inte hittat någon som lyckades med det.

  https://www.workwide.se/hur-blir-det-med-pensionen-nar-du-jobbar-utomlands-raknas-den-tiden-med/

  https://www.privataaffarer.se/articles/2009/03/25/utlandska-pensionsforsakri/

  Kanske borde jag bara vänta några år till. Ibland snackas det lite om pensioner i europarlamentet. Precis i år var det tydligen aktuell igen med ett förslag om en pan-europeisk pension. ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  Hej!

  Som jag förstår det så handlar det om Pensionsförsäkringar som du har tecknat själv,
  alltså inte allmän pensionen, den allmänna får du nog tyvärr ansöka om i landet när du uppnått den pensionsåldern som gäller för det landet.

  Tyvärr har jag inga svar mer än det som står i dina länkar, försök fråga fler bolag om dom vill flytta det åt dig.

  Hoppas det löser sig för dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.