Flytta utländsk pension till Sverige
Sök:

Flytta utländsk pension till Sverige

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adde

ställde för sedan frågan: Flytta utländsk pension till Sverige

Hej på er,

Enligt de europeiska reglerna som finns får alla medborgare flytta sina pensionspengar över EU gränserna. Regeln har funnits sedan 2009 eller sådant. Det låter bra för mig för att jag har en hel del pensionrätt kvar utomlands (i mitt fall Holland) som jag gärna vill flytta till Sverige. Det känns mycket bättre att ha allt på ett ställe och i framtiden slipper jag i så fall få en ”månadsinkomst” som utbetalas i EURO.

Nu är det så att man FÅR göra ett sådant flytt men hittills har jag inte hittat ett enda svenskt pensionsbolag som faktiskt ställer upp och gör det. Förmodligen är det för kostsamt eller krångligt för dem att hjälpa en stackars utlänning. ;P Lite av en ”long shot” men finns det någon här som har erfarenhet med det här?

Om jag får, men det inte går, så får jag väl nöje mig att jag sprider min risk över valutagränserna. ;P Och ta krånglet med skatteverket och osv på köpet. Som tur har jag några år på mig att ordna det här (45 nu).. men än så länge har jag alltså inte lyckats.

/Adde

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressant regel, men exakt vad innebär den? Får man flytta pensionsrätter från motsvarande allmänpensionen i Holland till svenska systemet? Eller gäller det annat pensionskapital typ tjänstepension?

Jag trodde att när det blir dags för pension så får man söka om pension i de länderna du jobbat i, som kommer separat från den svenska allmänna pensionen. Men kanske jag missat denna regel?

Men det är annorlunda med annat pensionskapital. Jag lyckades flytta lite tjänstepension från Norge(iofs inte EU, men de följer ju de flesta eu-regler) , men det var för att det var under en viss summa och dessutom så låg den hos storebrand i Norge som äger spp i Sverige. Spp flyttade åt mig men andra jag frågade ville inte göra det. Nu har jag flyttat vidare till nordnet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag ska leta upp lite mer detaljer och länkar. Det har varit ett bra tag sedan jag sist kollade och då gav jag faktiskt upp. De få länkarna som jag hittar nu är på holländska. ;P

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Här hittade jag två länkar på svenska som nämner möjligheten att flytta inom EU. Men hittills har jag alltså inte hittat någon som lyckades med det.

  https://www.workwide.se/hur-blir-det-med-pensionen-nar-du-jobbar-utomlands-raknas-den-tiden-med/

  https://www.privataaffarer.se/articles/2009/03/25/utlandska-pensionsforsakri/

  Kanske borde jag bara vänta några år till. Ibland snackas det lite om pensioner i europarlamentet. Precis i år var det tydligen aktuell igen med ett förslag om en pan-europeisk pension. ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  Hej!

  Som jag förstår det så handlar det om Pensionsförsäkringar som du har tecknat själv,
  alltså inte allmän pensionen, den allmänna får du nog tyvärr ansöka om i landet när du uppnått den pensionsåldern som gäller för det landet.

  Tyvärr har jag inga svar mer än det som står i dina länkar, försök fråga fler bolag om dom vill flytta det åt dig.

  Hoppas det löser sig för dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Den allmäna pensionen söker man hos pensionsmyndigheten där man bor och arbetar när man vill gå i pension, eller i det landet där man senast arbetade, så har man t ex jobbat 10 år i Holland och sedan 30 år i Sverige och ansöker om pension i Sverige så skickar svenska pensionsmyndigheten vidare till Holland. Vad jag förstår behöver man inte ansöka om pension i flera länder.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna Gustafsson Lööf

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-22 klockan 07:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.