Flytta utomlands, spara i min fars namn?
Sök:

Flytta utomlands, spara i min fars namn?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

Den här artikeln publicerades 2017-10-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta utomlands, spara i min fars namn?

Jag har ett sparande i ett ISK men ska flytta till London och funderar på att spara i min fars namn istället som bor kvar i Sverige. Min plan är att starta ett ISK-konto hos nordnet i hans namn och så kan jag logga in där med användarnamn och lösen så kan jag fortsätta få fördelarna med ISK även när jag bor utomlands. Utomlands kommer jag åka på högre skatt, även om jag gör om till KF.

Tänker att vi skriver ett kontrakt/testamente där det står att om han avlider så ska pengarna gå till mig.

Är detta lagligt? Bör man skriva in något mer i kontraktet i så fall?

Är medveten om de uppenbara riskerna att han kan plocka ut pengarna, ”pengar drar fram de sämsta sidorna hos människor” osv men jag litar fullt på honom och alla i min familj. De har inga skulder, stabila pensioner och ett hus värt flera miljoner. Viktigast av allt de ärligaste människorna jag känner till.

Tankar kring detta?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har fem synpunkter:

Jag hoppas du är säker på att din far är med på noterna. Det psykologiska spelet mellan föräldrar och barn kan vara nog så komplicerat. Det kan ju vara så att du inte läser signalerna rätt, och att han motvilligt går med på detta och ”håller god min i elakt spel”. Fundera ett varv på detta innan du går vidare.

Sedan har vi Cygne noir , Black Swan eller svarta svanen, kalla det vilketdera. Alltså att en totalt oförutsedd händelse dyker upp, som kullkastar dina beräkningar.

Dessutom har du väl en växlingskostnad och en valutarisk, om du har inkomst i pund och sparar i svenska kronor?

Det vill ju också till att skattereglerna ändras varken i UK eller Sverige för att detta skall vara intressant.

Jag har svårt att se att svenska myndigheter har synpunkter på upplägget. Vad britterna tycker om detta har jag ingen uppfattning om, men här kanske problemet större.

Känner du dig trygg efter att ha gått igenom dessa frågeställningar, så är det väl bara att gå vidare. Lycka till!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Magkänslan säger mig att detta är fel.

Din far är skyldig enligt Penningtvättslagen att sanningsenligt svara på Nordnets frågor av typen:

 • Varifrån kommer dina pengar och/eller värdepapper?
 • Äger du dina pengar och/eller värdepapper?
 • Vad är syftet med ditt sparande och/eller dina placeringar?
 • Varifrån kommer dina överföringar/insättningar?

Kan han med rent samvete svara på de frågorna,  eller känns det lite obehagligt? Då kanske han ska låta bli.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du har rätt!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-10 klockan 10:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.