Flytta/byta tjänstepension?
Sök:

Flytta/byta tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av annette

Den här artikeln publicerades 2017-07-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Flytta/byta tjänstepension?

Hej

Jag är 55 år har tjänstepension i KAP-KL/AKAP-KL (landstingsanställd)

Nu när jag börjat intresserat mig för min pension så visar det sig att jag har 5 olika försäkringar med avgifter från 0,15-0,50%. Kapitalet är totalt ca 400 000 kr

 • KPA fond
 • KPA traditionell
 • SPP fond, generationsfond 60
 • SPP fond, generationsfond 60
 • Swedbank fond, genarationsfond transfer 70

Jag funderar om det är smart att ha så många olika, någon nackdel ang. avgifter mm ?

Det kanske värt att ta flyttavgifterna för byte till 1 eller 2 fonder med låga avgifter ?

Tacksam för svar.

Annette

 

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Rent allmänt är det värt att betala eventuell ”straffavgift” för flytten.

Den förlusten tar du igen ganska fort. Men hör med dem vad en flytt kostar dig i reella avgifter i procent och kronor.

Vad gäller KPA fonderna vet jag inte hur man går tillväga för att flytta.

Generationsfonderna du har via SPP och Swedbank är inte så dyra (ca 0,40-0,50% per år), men deras fonder är svåra att jämföra då de inte uppger vilket index de följer (blandfonder är ju generellt svåra att kolla hur de utvecklas).

Vill du kika på en balansfond som är rätt populär och dessutom följer ett index, titta på AMF Balansfond.

Vill du grotta ner dig ännu mer, kan du skapa en portfölj med indexfonder och räntefonder via Avanza eller Nordnet och komma undan ännu billigare. Populära Indexfonder kan kosta så lite som 0 kr – 0,2% vilket ändå är mer än hälften så mycket gentemot vad dina blandfonder kostar.

Men då måste du aktivt öka räntedelen ju närmare pensionen du kommer. Men detta är inte speciellt svårt och kan göras nån gång per år.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret.
  Funderar fortfarande om ev nackdelen att ha 5 fonder. Bättre med 1 eller 2 ?
  MVH

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annette
 2. Vit pil

  Så länge fonderna inte är ekvivalenta så brukar man säga att upp till 7 fonder brukar ge en fördel med en högre riskjusterad avkastning. Sedan gäller det att ha bra fonder med låga avgifter som presterar i närheten av sitt index. Men det har John redan gett bra svar på. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag ser att Avanza och Nordnet rekommenderas ovan, men de är inte 2017 valbara i KAP-KL (vet inte om Nordnet någonsin ens har varit valbart för KAP-KL).
  Se länkar i länken nedan.
  Har man redan ett gammalt KAP-KL hos Avanza så finns det exempelvis inga Globala indexfonder för 0,2 %, det finns dock en med 0,5 % och en med 0,65% förvaltningsavgift (men som sagt inga ”nya pengar” inom KAP-KL tas emot eller förvaltas längre av Avanza).

  Angående KAP-KL och AKAP-KL och KPA och deras förvaltning så rekommenderar jag mitt eget inlägg:
  https://rikatillsammans.se/fragor/har-du-kap-kl-eller-aka-kl-fastna-inte-i-kpa-traditionell-pensionsforsakring/

  Som du ser där Annette så tycker jag det är fel att man hamnar i KPA per automatik när man hamnar i avtalsområdet KAP-KL / AKAP-KL, då de förvaltar pengarna dåligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-13 klockan 10:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.