Flyttar till norge - Hur gör jag med mitt aktiesparande
Sök:

Flyttar till norge – Hur gör jag med mitt aktiesparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Flyttar till norge – Hur gör jag med mitt aktiesparande

Hej,

 

Tänkte flytta till Norge i sommar och därmed även folkbokföra mig där. Äger för tillfället en stor andel aktier på mitt svenska ISK-konto. Jag ser dessa som en långsiktig investering som jag inte tänkt sälja av/flytta på. Något förslag på hur jag ska göra för att kunna behålla aktierna och fortsätta mitt innehav på ett gynnsamt sätt. Kan det vara en möjlighet att flytta över dem till en släktings ISK-konto, för att sedan ta tillbaka dem när jag återigen är folkbokförd i Sverige? Andra förslag?

 

 

Tack på Förhand /Alexander

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

ISK får man inte ha som ”utflyttad” vad jag förstår, däremot går KF bra.

Har din bank möjlighet att flytta över allt till ett KF så gör det tills vidare…

Sen, den här delen är jag inte helt säker är helt laglig men det går säkert bra.

När du är på plats i ditt nya land och bestämt dig för att stanna på obestämd tid… Leta upp en lokal bank och bli kund där, flytta över dina investeringar dit. Använd nån bra valutaväxlingstjänst typ TransferWize, Revolut mm.

Eventuellt har det nya landet beskattning av ”kapital utomlands”? jag inbillar mig att Norge och Sverige har ett välskrivet dubbelbeskattningsavtal så det är kanske inget problem… Försök kolla det.

Norge har väl nåt liknande ISK? ASK?

Lycka till, meddela gärna hur det går.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, tack för svar! Återkommer om vad lösningen blir. Mvh Alexander

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 2. Vit pil

  Banken omvandlar ISK till Depå när du folkbokföra dig i Norge. Du behåller dina aktier genom att låta banken omvandlar ISK till depå. Utdelningar beskattas 30% men det finns inte vinst skatt om du behåller aktier. När du flyttar tillbaka till Sverige blir depå omvandlar till ISK.

  Jag hittar den här hemsidan. Man får inte ge bort aktier till en släkt via KF och ISK men det går att göra via depå. Du kan fråga SKV om artiekln stämmer.
  https://aktiewiki.se/ge-bort-aktier/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Varför tänker inte att köpa aktier i Norge? Jag har några norska aktier ger bra avkastningen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 4. Vit pil

  Inom EU går det fint att ha kvar ett svensk isk konto även om man skriver sig i ett annat land. Vet inte med Norge men inbillar mig att det funkar lika bra.Man behöver bara fylla i en del blanketter, men banken kontaktar dig om det efter att Skatteverket skickat en signal om att du är utflyttad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  D.C.G

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du skriver att du ska flytta tillbaka till Sverige, Hur länge ska du stanna i Norge?

Är det kortare än ett år behöver du inte skriva dig i Norge öht. Då skulle jag inte göra någonting. Är det längre än ett år men kanske kortare än fem måste du ju skriva dig i Norge men frågan är om det är värt att göra något med aktierna. Alltså låta ditt isk vara en depå under denna tid. Planerar du att göra mycket affärer kan det ju dock bli en del skatt.

Ska du bo längre än fem år men fortfarande flytta hem någon gång så kan det vara värt att flytta till en KF.

Ska du aldrig flytta tillbaka skulle jag flytta alla pengar till Norge och använda deras motsvarighet till isk.

Flyttar av pengar kostar ofta mer än de smakar i tex courtage och överföringsavgifter.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-21 klockan 10:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.