Födelning av etisk/hållbar nybörjarportfölj
Sök:

Födelning av etisk/hållbar nybörjarportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Max

ställde för sedan frågan: Födelning av etisk/hållbar nybörjarportfölj

Hej Jan och alla,

3 frågor:

  1. Vill börja månadsspara till en bostadsinsats, i minst 5-10år, och tolkar det som att nybörjarportföljen är det bästa alternativet för detta tidsspann då det är ett låg/mellan-risksparande, har jag rätt?
  2. Och jag vill spara etiskt/hållbart, så jag fram den här fördelningen/nybörjarportföljen:

40% Länsförsäkringar Global Indexnära (generell global indexfond)
5% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (svensk aktiefond)
5% XACT Svenska Småbolag ETF (svenska småbolagsfond)
5% SPP Emerging Markets Plus (tillväxtmarknadsfond)
5% Swedbank Robur Access Asien (Asien-fond)

8.75% Handelsbanken Realräntefond
8.75% Spiltan Räntefond Sverige
8.75% AMF Räntefond Lång
8.75% SPP Grön Obligationsfond

5 % Guld… ?

Är kombinationen ovan rimlig?

Jag har egentligen bara försökt göra om den rekommenderade fördelningen som visas i ”Ombalansering 2019” i enlighet med rekommenderade gröna fonder i ”Bästa fonderna 2019”

3. Guld känns inte speciellt etiskt eller hållbart (eller?), vad kan man ersätta denna med?

Tacksam för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

  1. Fördelningen 60/40 är OK, men innehaven är inte. På aktiesidan välj 3/4 globalfond och 1/4 Sverige t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag om du gillar investmentbolag. På räntesidan, lite svårare där med tanke på att avkastningen är så låg, men kanske hälften var AMF Räntefond Lång och Spiltan Högräntefond?
  2. Nope, det vill du inte. Många här säger att etiska fonder är en bluff. Jag instämmer.
  3. Guld ger lägre avkastning. Skippa helt. Två räntefonder räcker!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Angående etiska/hållbara fonder kan jag rekommendera att googla med sökorden granskning hållbarhetsfonder och granskning etiska fonder. Innan du följer mitt råd rekommenderar jag dock att läsa Ansvarsbegränsning i slutet av den här sidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-09 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.