Folksam kapitalförsäkring - traditionell
Sök:

Folksam kapitalförsäkring – traditionell

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Folksam kapitalförsäkring – traditionell

Hej.

Jag har tänkt att börja spara i nybörjarportföljen och globala barnportföljen och funderar lite kring hur jag skall se på mina befintliga tillgångar.

Jag har ca 300 000kr i en Kapitalförsäkring traditionell hos Folksam. Denna gav förra året en avkastning efter avgifter på ca 4%. Hur skall jag se på detta sparande när jag tänker buffert, räntor och aktier.
Jag har ju ett \”garanterat\” belopp även om jag inte kan ta ut detta innan 2020 utan avgifter.

Är detta en bra sparform som jag skall låta stå kvar tillsvidare och i vilken hink hamnar då detta?

Mvh Anders

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Traditionell förvaltning är en svart låda, man får inte riktigt veta hur förvaltningen går timm. Ofta är det ett slags blandfond plus en försäkring (som du givetvis betalar en premie för).

Jag skulle sluta betala in dit. Kul att du fått avkastning! Ännu roligare att du börjat intressera dig själv så att du får chans på ännu högre avkastning.

Vilken hink pengarna hamnar i beror på vad du ska ha dem till! Tanken med hinkarna är att tänka igenom när du ska ha vilka pengar så att du får möjlighet att bestämma rätt risknivå. Jag skulle säga att din kapitalförsäkring rent riskmässigt ligger inom spannet för i mellanriskhinken, men det är ett feltänk eftersom jag då ”arbetar baklänges”. Börja i änden att bestämma hinkarnas syfte, storlek osv, sedan väljer du investeringsform för varje hink.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kan inte en traditionell försäkring vara ett bra alternativ för en säker del av portföljen och verka som en ”krockkudde” p.s.s. som Jan brukar prata sig varm för om räntefonder? Både Folksams och Skandias har väl givit relativt bra avkastning de senaste åren med väldigt låg risk, dvs garanterad avkastning på 1%.
  Är inte dessa traditionella försäkringar då minst lika bra eller rent av bättre än räntefonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-27 klockan 13:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.