Fond med dyr avgift på aktiekonto
Sök:

Fond med dyr avgift på aktiekonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sandra Söderberg

ställde för sedan frågan: Fond med dyr avgift på aktiekonto

Hej,

Vi har ca 100 000 kr på ett aktiekonto i en fond med en avgift på 1,25 som jag har förstått är väldigt dyrt. Hur ska vi höra med dessa pengar- ta ut och skatta för de så pengarna kan investeras i billigare indexfonder på ett isk konto eller bara låta de ligga kvar tills vi behöver de och börja ett nytt sparande på ett isk.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är det för fond? Det finns ju fonder som är bra som är lite dyrare.

Du betalar endast 30% skatt på vinsten, så om värdeökning är 10000:- sedan sparandet startade så är skatten 3000:-. Jag hade i vilket fall som helst flyttat in innehavet i ett ISK eftersom du då kan byta mellan fonder utan skatteeffekt.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag har själv räknat på mina gamla depåer och i alla normalfall var det mer fördelaktigt att byta till ISK på studs istället för att vänta och göra det om tex 1 år eller 10 år. I alla fall så länge du inte räknar med att dina fonder går back under perioden. Och du ska även upp i extrema vinster för att du ska gå back, jag har en gammal långkörande fond som gått med över 350% vinst men det var inga problem att räkna hem den på kort sikt. Statslåneräntan måste också upp i typ 5-6% i perioden för att ISK ska bli dyrare.

Givetvis vill du byta till fonder med billigare avgift, och det bytet vill du göra så fort som möjligt utan att missa ränta-på-ränta effekt. Men min uträkning visade, väldigt förvånande, att byte till ISK i många fall även är fördelaktigt om man väljer samma dyrare fond.

Kolla denna sidan som beskriver mer om det här:

https://www.smaspararguiden.se/blogg/darfor-ska-du-salja-gamla-fonder-och-skaffa-isk/

//Holger

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-09 klockan 08:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.