Köp av guld på den amerikanska marknaden
Sök:

Köp av guld på den amerikanska marknaden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Inger

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Köp av guld på den amerikanska marknaden

Hej igen Jan

Denna gång tänkte jag fråga dig om fond/aktieköp på den amerikanska marknaden. Jag vet inte om jag fattat rätt men om jag vill investera i guld i USA måste jag då köpa andelarna på börsen?

När jag googlade på Mifid så tolkade jag det som att vissa börser har tillstånd att sälja aktier från USA och Kanada, är det rätt uppfattat?

Tack och hej då
//Inger

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag ska försöka hjälpa dig och reda ut det. Om du vill köpa guld, så går det att göra på lite olika sätt. Antingen:

  • Så köper du guld via en börshandlad fond som t.ex. GLD. Det är ett bra sätt att börja på eftersom det är enkelt och går att göra via både Avanza och Nordnet. 

Problemet med att köpa guld enligt ovan är att du inte har allokerat guld, utan du har bara en skuldsedel från fonden som säger att du äger en viss mängd guld. Det andra sättet är då:

Problemet med att få hem det är att då ska man lagra det, försäkra det och sedan kommer man få problem med att växla tillbaka det till pengar igen. Det tredje sättet är att köpa allokerat guld från någon av de leverantörer som finns. 

Jag använder faktiskt båda leverantörerna ovan. 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Men det stämmer också med din googling att det bara är vissa börser som har tillståndet. T.ex. har ju Avanza och Nordnet tillstånd att förmedla amerikanska aktier och fonder.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 00:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.