Fondavgifter
Sök:

Fondavgifter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pelle

ställde för sedan frågan: Fondavgifter

Tjena, är nybörjare och undrar lite om fonder och dess avgifter. Detta kanske är en dum fråga men vill ändå vara 100 % säker. Ifall jag månadssparar i en fond, sedan när jag tar ut summan om något år, betalar jag då den procentuella avgiften för hela summan i fonden eller för alla dem gånger jag satt in pengar i fonden? Mvh Pelle

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fondens avgifter brukar plockas direkt ur fonden dagligen. Så även om det visas som årsavgift så delas det med antalet dagar och så tar de lite i taget baserat på hur mycket som finns i fonden just den dagen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Pelle!

Som Emil skriver så dras avgiften kontinuerligt, på det sättet så kommer du aldrig märka att avgiften dras.
Även att notera så du hänger med på det, att avgifterna är redan avdragna när du kollar på avkastningen (i 99% av fallen), så har en fond som kostar lite mera gått bättre än en som kostar mindre, så behöver du inte räkna bort förvaltningsavgiften för att veta om den har gått bättre i sin helhet.

Däremot så är det svårt med aktivt förvaltade fonder, vissa år går dom jättebra och vissa sämre.
Om det inte är någon viss förvaltare man verkligen vill lägga sin pengar hos så är det indexfonder som troligtvis ger bäst avkastning!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-20 klockan 23:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.