Fondavgifter kontra avkastning och rating hos Morningstar
Sök:

Fondavgifter kontra avkastning och rating hos Morningstar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nilsson

Den här artikeln publicerades 2017-04-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondavgifter kontra avkastning och rating hos Morningstar

Jag går igenom mina nuvarande fonder för att byta till fonder med lägre avgifter. Flera fonder en hög rating på Morningstar (typ fem stjärnor), trots att avgiften är hög.

 • Hur ska man tänka här?
 • Är det ett bra val att välja en fond med hög rating trots att avgiften är hög?

Jag har tex i dagsläget Fidelity Funds Greater China och Lannebo Småbolag som faller under denna kategori. Även Nordea-1 Em. Stars Eq. BP som har 4 stjärnor på Morningstar. Tacksam för råd.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Morningstar är ju lite lurigt. Tanken är att ge ett totalbetyg för fonden, jämfört med andra fonder i samma kategori. Men gällande hur fonden presterat tittar Morningstar bara på de tre senaste åren och på tre år kan vem som helst ha tur. Vad värre är så läggs fonder som har dålig historik ofta ner och ersätts med nya som slipper släpa på den dåliga historiken. Så jag tycker man bör lita på forskningen som säger att indexfonder är det bästa.

Men på vissa områden finns det kanske inte indexfonder, som när det gäller småbolag. Vill man då in där så är det aktiva fonder som gäller och det kostar. Men förhoppningsvis smakar det också.

Dina specifika fonder har jag tyvärr inte någon kunskap om.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns många studier också som visar på att en fond som hade 5 stjärnor ett år väldigt sällan behåller de stjärnorna.

  Finns många intressanta studier och artiklar på ämnet. T.ex. Mamudi, Sam. (2010). ”Investors Caught With Stars in Their Eyes”. Wall Street Journal. Tyvärr bakom betalvägg.

  Sista kommentaren är att Lannebo Småbolag fonden brukar nämnas som undantaget som bekräftar regeln och har varit väl värd sin avgift. Men idag kan man t.ex. få en småbolags-indexfond som XACT Småbolag för bara 0,30 % i årlig avgift.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-11 klockan 23:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.