Byta från en fond med bra avkastning men hög avgift?
Sök:

Byta från en fond med bra avkastning men hög avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

Den här artikeln publicerades 2017-04-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Byta från en fond med bra avkastning men hög avgift?

Hej, innan jag läste på om det här med avgifter investerade jag ganska mycket pengar i ”Swedbank Robur Ny Teknik”. Mitt problem nu är att jag ser att den har relativt hög avgift (1.25%) jämfört med mina andra fonder som ligger på runt 0.20%.

Nu har ”Ny Teknik” gått väldigt väldigt bra på senaste tiden (+51% senaste året) och drar mig därför lite från att sälja den för att lägga i någon indexfond istället. Har ni något tips på hur jag borde göra? Är det värt att sälja av direkt och lägga i indexfond, eller borde jag vänta till ”Ny Teknik” börjar gå sämre?

Tack!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag håller med John att det är svårt för en fond att kontinuerligt överprestera. Statistiskt sett gör de inte det. Däremot kan man inte bara stirra sig blind på fondavgiften. Många av mina resonemang kring fondavgift bygger på att de flesta inte slår index och då är det inte värt att betala för det eftersom då finns det gratis alternativ.

Jag har inget emot att betala för kvalitet, något som uppenbarligen din fond har levererat. Jag skulle säga John att hämta hem lite av vinsten (dvs. sälj när det är dyrt) och köp lite av sådant som är billigare nu. Grattis till att ha tjänat pengar :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur stor del av din portfölj består av teknikfonden? Jag är lite allmänt skeptisk till en fond som får mycket god avkastning år efter år – hur länge kan detta pågå frågar jag mig.

Men det är ju roligt att ha lite extra krydda i sin portfölj, men den ska inte ta upp en för stor del tycker jag. Kanske 5-10% max.

Jag hade nog sålt av en del av teknikfonden och lagt dessa i indexfonder och räntor. Att tajma en nedgång respektive uppgång är ju svårt. En liten naturlig ombalansering skulle passa bra med andra ord, så att när det väl dippar nedåt så har du redan sålt när det är dyrt – vilket är bland det svåraste man kan göra rent psykologiskt.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack båda för svar! Kommer nog sälja av en del som ni säger, det låter ändå rimligt att ha mesta av sin fond-portfölj i indexfoner :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Ny Teknik är en av mina absoluta favoritfonder trots hög avgift. Upp som en sol och ner som en pannkaka kring millenieskiftet och IT bubblan men senaste 10 åren har den dock gått som en raket.

  En utmärkt ”krydda” men absolut inte en bas i en fondportfölj enligt mitt sätt att se det, särskilt om man ombalanserar portföljen halvårsvis.

  Med vänlig hälsning,
  Skägget

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skägget

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-30 klockan 09:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.