Fonder?
Sök:

Fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: Fonder?

Hej,

jag är väldigt ny på det här med fonder. Jag skulle vilja be om lite tips, på vilka fonder som det rekommenderas att spara i, om det är möjligt? Jag är 31 år, och tänkte börja månadsspara 1000-2000 kr. Jag hade tänkt det som pensionssparning, så då känns det som att 100% aktier är det som jag ska ge mig på då jag antagligen inte kommer ta ut pengarna förrän om 30~ år.

Om jag inte tänker röra pengarna på 34 år, är ISK fortfarande värd att satsa på och betala schablonskatt varje år eller är det mer värt att inte köra ISK och betala skatt den dagen jag säljer den?

Tack på förhand!

Mvh/Kristoffer

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

ISK rekommenderas.

  1. Vissa tycker att det räcker med 1 billig global indexfond, t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära (Småspararguiden)
  2. Du kan investera i några fler fonder (typ 5 totalt) för att exponera dig mot fler marknader (RikaTillsammans)
  3. Du kan använda en fondrobot som investerar i typ 5 fonder och ombalanserar när det behövs (Lysa)

Jag hade nog börjat med Länsförsäkringar Global Indexnära. Vill du ha mer än 1% exponering mot Sverige kan du lägga till en svensk fond också, jag hade tagit Spiltan Aktiefond Investmentbolag. På Avanza kan du lätt starta en månadssparande i fonderna. Sen senare när du får mer intresse kan du börja ändra lite mer om du vill.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-31 klockan 18:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.