Fonder
Sök:

Fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Fonder

Jag månadsspara för närvarande i Swedbank robur access 35%
Spp aktiefond Global A 35%
Spiltan investmentbolag 30%

Men jag funderar på att byta en av globalfonderna till en ren USA-fond. Typ Swedbank robur acces USA. Vilken av de två andra hade du bytt ut? Anledningen till att jag vill byta är för att USA-fonderna går bättre än en globalfond som jag ser de? Eller ska jag spara de andra två och helt enkelt lägga till denna i mitt sparande?
Ska nämnas att min sparhorisont är ca 15 år och att jag spara 2000:-/månaden

mvh Jens

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jens!

 

Här är två portföljer som jag starkt erkommenderar (liknar min egna väldigt mycket). Den första är om du har ett konto på Avanza och den andra är om du har ett konto någon annan stans. Jag ser att du har väldigt mycket home-bias (investerar mycket i hemlandet). Jag tycker dock inte att detta är nödvändigt då du redan är tillräckligt exponerad mot Sverige genom allting annat som händer i landet. Dessutom så står bara Sverige för cirka 1 % av globala börsvärdet.

Avanza:

  • Länsförsäkringar Global Indexnära – 56.5 %
  • Handelsbanken Gl Småbolag – 25 %
  • Avanza Emerging Markets – 18.5 %.

 

Inte Avanza:

  • Länsförsäkringar Global Indexnära – 56.5 %
  • Handelsbanken Gl Småbolag – 25 %
  • Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Indexnära – 18.5 %.

 

Jag tycker inte att du behöver större exponering mot USA då över 50% av globalfonden och den globala småbolagsfonden redan är exponerade mot USA. Med dessa fonder kommer du dessutom att få en lägre förvaltningsavgift. Tror du dock väldigt mycket på USA kanske du kan lägga cirka 10% i en billig USA-fond.

 

Lycka Till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-03 klockan 08:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.