Fonder att ha när marknaden vänder
Sök:

Fonder att ha när marknaden vänder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Fonder att ha när marknaden vänder

Hej,

Jag undrar vad ni har för tankar om omplacering av fonder om/när marknaden håller på att vända?

Nu har börsen gått upp i stort sett varje år sedan 2009 så det är inte helt otänkbart att det vänder i en nedåtgående trend. Oavsett om ni håller med eller inte, så undrar jag hur ni hade placerat era pengar som idag t ex står placerade i indexfonder med inriktning på Asien/Global/Europa/Sverige/USA? Hade ni säkrat den positiva avkastning och viktat över till t ex Spiltan Räntefond eller en blandfond som t ex Swedbank Robur Access Mix?

Tacksam för era synpunkter

Vänligen,

Mattias

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att försöka tajma marknaden är mycket svårt. Jag tror inte på den idén även om den kanske lockar. Meningen med en långsiktig portfölj, är att man låter den vara. Men givetvis, är man orolig för att börsen snart kommer att vända kan man ju sälja en del av aktiefonderna och placera dem i räntefonder. Dvs har man t ex 10% räntefonder i sin portfölj, kan man ha 40% istället.

Jag tror inte heller på att försöka vikta om portföljen så att man exponerar innehållet till vissa världsdelar beroende på hur ekonomin antas kommer att gå för det geografiska området. Makronalytiker kan ha fel och situationen kan ju också vända. Då måste man ju in i sin portfölj igen och försöka vikta om. Då förlorar man också här lite poängen med att ha en ”långsiktig portfölj som man bara ska gå in för ombalansering en gång per år”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Mattias

  Jag ligger i 100% aktier/aktiefonder just nu och har haft samma fundering som du. Ryssland, Latinamerika, USA och EMEA-fonder håller jag mig borta ifrån.

  Då redan mer än 55 % av mitt kapital låg i Japan, Indien och Kinafonder ville jag inte öka andelen i dessa geografiska områden. Och min viktning mot Europa var jag också nöjd med och räntefonder intresserar mig inte när världen befinner sig i en högkonjunktur så jag insåg att jag behövde bryta ny mark och satsa på något jag aldrig investerat i tidigare.

  Mitt val föll på två branscher som jag bedömer gynnas av högkonjunkturen och den snabba tekniska utvecklingen. Tech och miljö. Genom att investera i dessa branscher ökade visserligen viktningen mot USA, Europa och Japan men inte mot breda index utan mot bolag som satsar på tech och miljö.

  Så där har du mitt tips, skippa räntefonderna och satsa på tech- och miljöfonder.

  Mitt mål med mitt sparande är att slå världsindex med 3 procentenheter per år vilket över tid bör ge ungefär en årlig avkastning på 11 %. (i min signatur finns en länk till min portfölj om du vill se/följa mina tankar om börsen framöver – min placeringshorisont är 20 – 40 år)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Dingwell
 2. Vit pil

  Hej John,

  Tack för din kommentar. Ja precis som skriver så är tanken lockade men också otroligt svårt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 3. Vit pil

  Hej Christian,

  Tack för din kommentar. Intressant tanke angående tech & miljö. Jag såg att du har Nordea Klimatfond och Handelsbanken Hållbar Energi.
  Vore intressant om någon bank tar fram en indexfond som fokuserar på liknande marknader.

  Lycka till!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-08 klockan 09:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.