Fonder eller utdelningsaktier?
Sök:

Fonder eller utdelningsaktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Fonder eller utdelningsaktier?

Hej! Jag är rätt ny på detta med fonder och aktier, och har valt att börja spara i fonder. Jag har just nu ett sparande till pensionen via tre fonder som jag känner mig nöjd med. Men jag vill även spara generellt till ”livet” så att säga. Tanken är att jag ska spara genom livet och då och då kunna ta ut pengar till ex. renoveringar, resor mm. Jag funderar då på vad som är bäst att satsa på? Fonder känner jag mig rätt bekväm med, men jag har inte lika mycket kunskap kring aktier. Det jag framförallt har kollat på är utdelningsaktier som jag har läst är bra om man vill skapa sig en sk. pengamaskin. Vad tycker ni? Ska man satsa på fonder eller utdelningsaktier? Om utdelningsaktier, finns det något tips på vilka man ska ha? Hur många?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej. Du kan absolut komplettera ditt fondsparande med att köpa aktier. Det gör jag själv.

Kolla efter bolag som tjänar pengar och som gärna har en stabil utdelningstillväxt. Gärna bolag man har en personlig relation till också.

Ett tips är att kolla på våra svenska investmentbolag där du får en billig aktivt förvaltning. Läs gärna på hur substansrabatt fungerar.

Runt 12-15 bolag   brukar vara tillräckligt men då du sparar i fonder kanske du klarar dig med förre. Exempel på stabila utdelningsaktier är Castellum, coca cola, axfood och investor. Lycka till:)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur mycket tid är du beredd att lägga ner på ett aktiesparande?

Det många glömmer är att det kräver lite från dig att äga aktier, trots att du köper stora, fina bolag idag. Är det samma bolag om 5-10-15 år?

Beredd att läsa rapporter med jämna mellanrum en lååång tid framöver?

Räcker att titta in hos vissa utdelningsbloggare så förstår man att det är nästan det enda dom gör om dagarna, håller koll!

Med investmentbolag räcker det att vara semi-aktiv. Hade jag valt något så hade jag tagit dessa bolag alla dagar i veckan.

Personligen tror jag att de flesta blir förmögna flera gånger om genom att fondsparare billigt och vara passiv än att kasta pil på tavlan om vilket bolag man ska välja :))

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bolagens utdelning beslutas varje år på bolagens  årsstämmor. Utdelningen kan både höjas och sänkas. Vi lär få räkna med en hel del sänkningar kommande år.

Att spara i utdelningsaktier kräver mycket. Personligen är jag inte beredd att lägga så mycket tid på detta.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har utdelningsaktier, investmentbolag och fonder. Att det skulle krävas så mycket tid med utdelningsaktier har jag inte upplevt. Jag har ca 25 bolag och kollar inte hur det går för dom. Om något går dåligt så går något annat bra. Väljer man brett från början kan man luta sig tillbaka och dricka konjak framför brasan. Mina investmentbolag (3 st) har jag inte rört på åratal. Mina fonder kräver mer tid. Jag sparar bara i aktiva fonder och dessa kräver lite mer koll.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har svårt att förstå poängen med utdelningsaktier. Strategin innebär en del arbete och kostnader med att återinvestera utdelningar och det är svårt att få en bred riskspridning eftersom man aktivt väljer bort många bolag.
  Att man väljer några Investmentbolag tycker jag är ett bättre val än att plocka enskilda aktier. Du får en bättre riskspridning om än inte ultimat sådan.
  Sen är alltid valet mellan att hitta aktier själv eller låta t ex en indexfond plocka ihop en portfölj, är inte självklart, utan kokar ned till hur intresserad du är och hur mycket tid du vill lägga.

  Att köpa för många bolag kommer göra att du antagligen blir medioker, även fast de flesta antyder något helt annat men man vill inte visa några siffror på det.
  Är du ändå intresserad, börja smått, köp sånt du förstår och sätt upp en strategi som gör att du kan bibehålla ditt fokus år efter år.

  Lycka till

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lyxklockan
 2. Vit pil

  Varför ger inte investmentbolag tillräcklig riskspridning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 3. Vit pil

  Investmentbolagen ger bättre riskspridning än att plocka ut t ex 10 aktier själv. Men du är endast exponerad mot Sverige vilket innebär en högre risk. Vissa argumenterar för att Sverige har krossat allt historiskt, men gör dom det framåt också? Ingen som vet!
  Jag som kör efter fyra hinkar-strategin hade haft en liten procent enskilda aktier i Lekhinken, men har valt att inte ha det i-dagsläget då jag känner att tiden inte riktigt räcker till just nu.

  Är du intresserad så kör på, det kräver tid av dig om det ska bli bra på lång sikt men du lär dig mycket på vägen också :))

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lyxklockan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du vill få lite utdelning kan väl Xact Högutdelande fungera?

Det är ett ETF som ger utdelning. https://www.xact.se/Constituents?productId=44xFvRJ43GXeFl32HDVpMq

Väldigt många aktier, där experter väljer ut bra bolog. Skulle själv hellre lita på dom än mig själv.

Har själv tänkt köpa lite, bara för skojsskull, och testa den.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har någon halv procent i denna, men funderar på att köpa mer.

  Men jag funderar själv på detta mellan utdelning eller bara vanliga fonder. Finns det egentligen någon fördel med att ha en fond som inte återinvesterar utdelningen som övriga indexfonder jag har gör?

  Jag tänker mig som frågeställaren att jag också vill ha lite inkomst under året utan att behöva sälja av andelar. Just nu har jag en osäker inkomst och vill överhuvudtaget downshifta lite och får lite småinkomster från olika håll.

  Så finns det någon fördel med att få behålla utdelningen istället för att sälja av andelar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-14 klockan 12:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂