Fonder för stort sparande?
Sök:

Fonder för stort sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

Den här artikeln publicerades 2017-05-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fonder för stort sparande?

Tjena Jan!

Först: tack för en fantastisk blogg med ovärderliga tips.Jag ska börja investera i fonder nu, det är dels

A) för pensionen. Denna portfölj kan jag låta ligga i runt 35 år. Kommer spara ca 7500 kr/månad

B) privat sparande till hus. Kommer behöva pengarna om 6-10 år. Kommer spara ca 5000 kr/månadÄr tipsen på hemsidan desamma även för den som sparar större summor?Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag heter inte Jan men min uppfattning av Jans texter om olika portföljer är att ;

 

+10 år då är det globala barnportföljen som gäller (10% räntor, resten aktiefonder)

5-7 år, då är det nybörjarportföljen som gäller (40% räntor, resten aktiefonder).

Rikatillsammans-portföljen är också ett alternativ där varje tillgång (t ex guld, aktier, räntor osv) inte överstiger 25%, och denna portfölj är mest för att minimera risken men samtidigt få en hygglig avkastning och en kanske jämn sådan under hela konjukturcykeln, vilket de andra portföljerna inte klarar av att ge. (Jag hoppas att jag har förstått poängen med dina portföljer korrekt, Jan?)

Sen tycker jag att pengar som man ska ha till husköp inte bör spekuleras med – det är ju inte säkert att du får en vettig avkastning om du investerar i 6-10 år. En större krasch kan komma under din spartid och då tar det lång tid för en återhämtning som ju kan sträcka sig långt efter den tid du hade tänkt ta ut kapitalet för att köpa huset. Du riskerar ju att få vänta flera år till.

Går börsen upp hela tiden och stagnerar lite då och då – ja, givetvis är det vettigt att gå in på börsen med huspengarna. Men vi kan ju aldrig veta hur det går. Börsen sägs vara övervärderad nu dessutom, speciellt den svenska.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-30 klockan 08:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.